StoryEditorOCM
Dalmacijasjednica gradskog vijeća protekla bez očekivane rasprave o ‘brodotrogiru’

Povjerenstvo diglo ruke od škvera u Trogiru

Piše PSD.
30. rujna 2008. - 23:37
Shvativši da mu tu nije mjesto, jer o sudbini škvera nije bilo riječi, sjednicu je gotovo nezamijećeno napustio predsjednik uprave ‘Brodotrogira’ Mateo Tramontana

Umjesto Izvješća o stanju u ‘Brodotrogiru’ i najavljenoj privatizaciji, za kojega se očekivalo da će ga iznijeti najupućenija osoba, direktor Mateo Tramontana, trogirski vijećnici više od dva sata potrošili su na raspravi treba li prestati s radom Povjerenstvo kojega je prije četiri mjeseca Vijeće osnovalo radi praćenja i sudjelovanja u nekim od riješenja koje Vlada nudi za škver.

Nadglasavajući se tko je od stranaka koje su činile to tijelo - HDZ, SDP, HSP i nezavisni vijećnik Milivoj Špika - krivac da se ono raspalo, nitko od vijećnika nije ni zatražio od Tramontane da se obrati pa je on gotovo nezapažen u jednom trenutku i otišao. Kako ga je i osnovalo Gradsko vijeće, tako je ono i donijelo odluku da se Povjerenstvo ugasi, a ulogu brige za sudbinu brodogradilišta preuzelo je Gradsko poglavarstvo.

Ispred kluba vijećnika HSP-a, HNS-a te nezavisnog Duje Coce, Milivoj Špika obrušio se na gradonačelnika Vedrana Rožića kao saborskog zastupnika i člana NO ‘Brodotrogira’, da je prešutio kako je u splitskom hotelu ‘Marjan’ prije mjesec dana bila prezentacija potencijalnih kupaca ‘Brodotrogira’ kojoj je nazočio i ministar Damir Polančec. Prozvao je i Upravu brodogradilišta zbog neracionalnog poslovanja koje je trebala zaustaviti prije pet godina, ali je nastavila s njime stvorivši samo lani gubitak od 100 milijuna kuna, te što podržava stotinjak ljudi s visokim menadžerskim plaćama.

Brodogradilište u Trogiru                                                                    Joško Ponoš / CROPIX
Špika nije poštedio ni sindikate koji bi trebali štititi interese radnika, a ne, kako je rekao, u nedostatku svinjskih polutki i zimnice dijeliti imovinu koju su oni stvarali desetljećima. Ispred kluba vijećnika SDP-a, stranke koja je iz Povjerenstva istupila prije mjesec dana, Branko Škokić iznio je stav kako o škveru treba brinuti gradska vlast, a ne širokih ruku dočekivati kupce. Ispred vladajućeg HDZ-a, predsjednik ogranka Vinko Brkan, ujedno zamjenik gradonačelnika, zalagao se da Povjerenstvo opstane, no budući da nije bilo koncenzusa ostalih stranaka složio se s njegovim gašenjem.

- Sudbina 650 radnika, koliko ih je u škveru iz Trogira, je za odgovorne i ozbiljne kakav je HDZ i ova gradska vlast - zaključio je Brkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:19