StoryEditorOCM
DalmacijaZAMAH PODNO TVRĐAVE

Klis u euromreži: partnere našli u Portugalu i na Sardiniji

Piše PSD.
5. travnja 2014. - 10:06
Načelnik Općine Klis Jakov Vetma i voditeljica Poduzetničkog inkubatora Klis Maja Zelić završili su dvotjednu edukaciju u Bruxellesu u sklopu programa EPA-e (European Projects Association) prilikom kojeg je Općina Klis postala i sama članica spomenute institucije.

- Boraveći u Bruxellesu i sudjelujući u tom programu, uvidjeli smo značenje umrežavanja i pronalaska partnera na razini Europe za različite projekte bitne za našu općinu, a sve u smislu jačeg angažmana u apliciranju prema EU fondovima. Kako strukturnim, tako i svim ostalim, uključujući i Horizon 2020. Kada je riječ o EPA-i, radi se, naime, o instituciji sa sjedištem u Bruxellesu koja će nam u budućnosti biti referentna točka za sve aktivnosti Općine Klis u sjedištu Europske unije, od edukacije pa do najvažnijeg dijela, a to je korištenje MyEuropa platforme za pronalaženje kvalitetnih partnera na razini Europe za fondove i natječaje u razdoblju od 2014. do 2020. godine – veli nam u uvodu načelnik Vetma, ističući kako su, u spomenutom master programu (Master in technologies for the development of European projects), sudjelovali zajedno s predstavnicima gradova Eindhovena i Genta te mnogim drugim project managerima iz cijele Europe, od Norveške do Portugala, Italije, Velike Britanije i Poljske.

Multimedijalni muzej, revitalizacija tvrđave Klis...

- Kao manjoj općini teško nam je ići samostalno u projekte, pa će nam ovo umrežavanje biti od velike pomoći u pronalasku partnera, gradova ili općina, sa sličnim interesima i potrebama – naglašava Maja Zelić.
Voditeljica kliškog Poduzetničkoga inkubatora nastavlja:

- Konkretno, dogovoren je već jedan projekt partnerstva Erasmus Plus kroz mjeru strateškog partnerstva s općinama iz Portugala i sa Sardinije, s kojima bismo krenuli u projekt izradom zajedničke platforme za vođenje i upravljanje projektima. Ciljane su nam skupine mladi do 25 godina i žene, koje bismo, kroz spomenuti projekt, educirali kako se aktivirati u svojoj zajednici, kako otvoriti mogućnosti međunarodne razmjene, kulturne suradnje i slično, a sve kako bi i sami postali pokretači društvenog razvoja općine. Projekt je, vele naši sugovornici, vrijedan više od dva milijuna kuna.

- Ovo je zapravo nastavak aktivnosti naše općine započete prije pola godine s pripremom Strategije razvoja 2014.-2020. koja je izrađena i uskoro će biti pred Općinskim vijećem. Ukupno se radi o 43 projekta od kojih je njih sedam spremno za otvaranje natječaja sa svom potrebnom projektnom dokumentacijom. Među projektima koje smo već aplicirali prema Ministarstvu turizma izgradnja je Multimedijalnog muzeja, investicija vrijedna preko milijun kuna, potom izrada projektne dokumentacije za revitalizaciju Tvrđave Klis (145.000 kuna), a partner smo i u projektu biciklističkih staza na području Zagore ukupne vrijednosti devet milijuna kuna – kazuje Vetma.

Čekaju natječaje fondova za ruralni razvoj

Kliški načelnik ističe i prioritete u ovoj godini:

- Posebno se pripremamo za otvaranje natječaja fondova za ruralni razvoj koji predviđa velika sredstva za infrastrukturu, poput rekonstrukcije cesta, izgradnju nogostupa, uređenje domova kulture, škola, vrtića..., a s obzirom na potrebe svih naših 14 naselja u općini – govori kliški načelnik, dodajući kako svega toga ne bi bilo da nema izvrsne suradnje sa svim općinskim vijećnicima, na čelu s predsjednikom Josipom Didovićem.

Još veći zamah svim tim planovima i projektima, vezanima za turizam i poljoprivredu, na kojima temeljimo naš razvoj, dat će, naravno, i novoosnovani Poduzetnički inkubator za čiji su rad sredstva dobili kroz program Poduzetnički impuls Ministarstva poduzetništva i obrta.

Poduzetnički inkubator Klis zapošljava dvoje djelatnika i pružat će potpunu logistiku za buduća, ali i postojeća obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, odnosno poduzetnike. Također, i Ivana Ninčević, voditeljica Poduzetničkog centra Solin, napominje Vetma, od velike im je pomoći pri izradi samih projekata.

MIA SESARTIĆ

Poduzetnički inkubator

Poduzetnički inkubator Klis trenutno je smješten u prostorijama Općine Klis i otvoren je radnim danom od 7.30 do 15.30 sati, a prema riječima njegove voditeljice, magistre ekonomije Maje Zelić, pružat će svu stručnu pomoć budućim poduzetnicima u vidu edukacija, pisanja projekata, knjigovodstvene pomoći i slično.


Spremna dva projekta: LED rasvjeta i dobivanje statusa grada

- Ovoga tjedna pripremljena su još dva projekta. Jedan od njih je projekt LED rasvjete kojega ćemo aplicirati prema fondovima, a kojim bi se na javnoj rasvjeti uštedilo i do 80 posto sadašnjih troškova električne energije koji iznose oko milijun kuna godišnje. Drugi je studija za dobivanje statusa grada koja će se uskoro naći na Općinskom vijeću – navodi Jakov Vetma.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:21