StoryEditorOCM
Dalmacijapomalo

Odron u Dućama: na cesti rade samo kad Josipović prođe

Piše PSD.
11. ožujka 2014. - 16:40
Evo će još malo pa Uskrs, a božićni odron u Dućama još nije saniran. Sjećate se tog odrona? Pisali smo o njemu kao o malom odronu, koji je izazvao veliki problem? Toliki da sve učene glave Hrvatskih cesta ni zajedno ne mogu dokučiti što im je činiti.

Pa se dalje od semafora i naizmjenične vožnje jednim trakom nisu makli. Hrvatski auto klub uredno jutrima upozorava na oprez zbog mogućih novih odrona u Dućama, a građani još urednije krešu sve po spisku tehnološki nazadnom društvu koje ni u dva i pol mjeseca nije u stanju osposobiti trideset, ajde, neka je pedeset, metara ceste.

A na cestu, slavnu Jadransku magistralu, koja upravo na ovoj dionici obara sve državne rekorde u prometu, palo je tog 28. prosinca samo nekoliko stijena. Poglavito u usporedbi s gromadama koje inače padaju po širem omiškom području. Cestari su odmah izišli na teren, ogradili jedan vozni trak i postavili semafore za regulaciju prometa.

I kako tada, tako i danas. A danas je 11. ožujka. Čitavo jedno godišnje doba je prošlo, a cesta u Dućama, cestica od niti trideset, ajde, neka je pedeset, metara stoji zatrpana i zatvorena.

Kolone su iz dana u dan sve veće, a živci vozača sve tanji. I dok Japanci, kao najsvježiji primjer, u dva i pol mjeseca obnove čitavu autocestu, Hrvati se za to vrijeme ne mogu maknuti, ako ne računamo odlaske sa sastanka na sastanak, dalje od traženja rješenja. A ono je, kao i uvijek, komplicirano.

Sezona pred vratima

Zapravo, u dućkom slučaju kompliciran je teren. Premda do kraja jučerašnjeg radnog vremena nismo iz Hrvatskih cesta dobili odgovor na odaslana pitanja (kada će cesta biti otvorena za promet, zbog čega su se radovi otegli, koje su poslovi radnici obavljali u nedjeljno prijepodne 23. veljače i sve tako neki komplicirani upiti, pri čemu ćemo ovaj zadnji objasniti u posljednjem pasusu), neslužbeno saznajemo kako je zemlja na spornome predjelu puna vode, a u neposrednoj blizini su i kuće, što stanje čini kompleksnim te iznimno zahtjevnim za sanaciju.

Ipak, malo je (da malo!) čudno da ni nakon dva i pol mjeseca u HC-u nemaju ideju što napraviti. Jasno je, naime, da prvi zavoj na zapadnom ulazu kroz Duće u ovakvu stanju ne mogu ostaviti. Sezona je pred vratima, a upravo u Dućama su, i bez odrona, najveće prometne gužve.

Stoga treba hitno djelovati. A to slušamo od Nove godine. Možda je najbolje rješenje da ovom dionicom državne ceste D8 još nekoliko puta prođe prvi hrvatski državnik, predsjednik Ivo Josipović.

To mu je ionako na putu prema njegovoj Baškoj Vodi, a i u HC-u se nekako uvijek trgnu kad saznaju kojom će rutom predsjednik proći. Evo, recimo, kad je ono zadnji put kroz Duće zatamnjena kolona jurila, a bio je 23. veljače, nedjelja, 10 sati, radilište je nakon nekoliko mrtvih dana naglo oživjelo. Uzlopatali se cestari kao da su na duploj dnevnici. Naredilo im da čine fintu pred predsjednikom i da mu naprave mot rukom. Da ne brine. Da će zavoj do Uskrsa biti kao nov.

I da se odmah potom bacaju na gradnju brze ceste od Splita do Omiša.
vinko vuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:43