StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT S MALOG ŠKOJA

Učite od Šolte: sav otočni otpad prikupit će, sortirati i zbrinuti na Boroviku

Piše PSD.
6. ožujka 2014. - 23:26
Dok traju brojne rasprave o problemu zbrinjavanja otpada u pojedinim gradovima, a Makarska ga naprosto nema gdje odložiti, Šolta će to pitanje na svom prostoru riješiti na odlagalištu Borovik, po projektu vrijednom devet milijuna kuna, a prvi kilogrami smeća vozit će se na to odlagalište već krajem godine.
- Odlagalište Borovik spada u prvu kategoriju odlagališta te se tehnologija sanacije odlagališta treba provoditi u skladu s Pravilnikom o uvjetima za postupanje s otpadom, Prostornim planom Županije splitsko-dalmatinske te Prostornim planom uređenja općine Šolta. Prema navedenom, na dijelu odlagališta koje je onečišćeno otpadom predviđena je sanacija, koja će se - budući da još uvijek ne postoji županijski centar za zbrinjavanje, to jest gospodarenje otpadom - odvijati u fazama.

Svaka od tih faza činila bi zasebnu cjelinu, a nakon njihove realizacije, odlagalište Borovik postalo bi suvremen i moderan centar za rješavanje pitanja otpada otoka Šolte - kaže Željko Zlendić iz šoltanskog komunalnog poduzeća “Basilija”.

U prvoj fazi formirat će se ulazno-izlazna zona s ogradom, izgraditi servisno-upravna zgrada, formirati tijelo odlagališta, obodna cesta oko odlagališta... U drugoj fazi izgradit će se reciklažno dvorište i prometnica, dok će se u trećoj fazi izgraditi montažne hale s opremom za sortiranje i prostorom za pretovar, a na kraju će se zatvoriti i prekriti odlagalište.

- Procijenjena vrijednost projekta od oko devet milijuna kuna, sukladno ugovoru Općine Šolta i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sufinancirat će se u omjerima 60 posto sa strane Fonda i 40 posto iz proračuna Općine Šolta, a nadamo se da će u jednom dijelu sudjelovati i Županija, što bi uveliko pomoglo realizaciji projekta. U pregovorima smo i za povoljniji omjer sufinanciranja od strane Fonda te se nadamo još povoljnijem omjeru od 75:25 posto - kaže Zlendić.

Otpad se i sada zbrinjava na način da se u 10 mjesta, plus pripadajuće uvale na otoku, otpad prikuplja, odvozi i zbrinjava u kontejnerima od 1100 litara i kantama volumena 120-220 litara, pet komada kontejnera za glomazni otpad volumena pet metara kubičnih. Isto tako, u svakom je mjestu izgrađen zeleni otok za primarnu selekciju otpada (PET, staklo, papir, komunalni otpad i glomazni otpad), a ugostiteljskim objektima pridružene su specijalne kante za biootpad od 120 litara. U lučicama su postavljeni i spremnici od 1100 litara za motorno ulje, na temelju ugovora s tvrtkom “Cian”. Ukupna količina otpada koji se deponira na deponiju Borovik je oko 1000 tona i oko 300 tona glomaznog otpada.

Nabavljena je nova oprema potrebna za adekvatno pružanje usluge: nova smećara, novi podizač kontejnera i novi kontejneri - uz sufinanciranje Fonda od 60 posto.

- Količine otpada koje preko sortirnice otpada želimo reducirati pojeftinile bi transport prema regionalnom centru (manje otpada - manja cijena, op.a.), a tu je svakako i otvaranje novih radnih mjesta na otoku potrebnih za rad u sortirnici i reciklažnom dvorištu - napominje Zlendić.

ojdana koharević

Odlagalište na 15.000 kvadrata

Za šoltansko odlagalište otpada Borovik lokacijska dozvola dobivena je 31. prosinca 2013. godine, na temelju idejnog projekta, izrađen je parcelacijski elaborat objedinjenja čestica te je raspisan natječaj za izradu glavnog projekta u fazama. Površina odlagališta je oko 15.000 metara četvornih i u cijelosti je u vlasništvu Općine Šolta, s time da je otkupljeno 4200 kvadrata zemljišta zbog objedinjavanja parcele deponija.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:52