StoryEditorOCM
Dalmacijadvosjekli mač

Obračun na ušću Cetine: Škaričić ruši Kovačića, a HDZ ruši - Škaričića

Piše PSD.
12. prosinca 2013. - 12:05
Ivan Škaričić odlučio je srušiti s vlasti omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, pa mu je počeo kopati jamu, svjestan rizika da i sam u nju upadne.

Neizvjesnost neće dugo trajati. Za početak idućega tjedna najavljena je sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će se, među ostalim, raspravljati i o proračunu za iduću godinu. A ako HDZ-ova većina (devet prema osam glasova svih ostalih stranaka i nezavisnih lista) ne digne ruke, ako se priklone Škaričićevu planu, bit će to znak da se ide u nove izbore i u novi pokušaj da HDZ dobije svoga gradonačelnika.

Plan je jednostavan. Treba samo ignorirati Kovačićev prijedlog proračuna, te u danome trenutku glasati “protiv”.

Tko je “za”? Njih osam. Tko je “protiv”? Nas devet. Adio, Kovačiću. Vidimo se za tri mjeseca na novim izborima. Samo što ćemo ovaj put biti spremniji i organiziraniji te nećemo ignorirati Facebook.

Brojne afere

No, neće ići tako lako. HDZ, istina, ima devet vijećnika, no labava je to većina, jer je Škaričiću, kada je nedavno obrazlagao svoj pakleni plan, troje kolega jasno poručilo kako neće ‘iz čista mira’ rušiti Kovačića, te tako ići protiv volje naroda.

“Što si skuhao, to i kusaj”, poručili su Škaričiću dr. Zvonko Močić, dr. Tihana Barišić i Marina Utrobičić, svi troje pripadnici takozvane urbane HDZ-ove struje, aludirajući na brojne afere koje su preplavile medije nakon omiške drugolipanjske Facebook revolucije.

Ipak, da u javnost ne bi iznosili prljavo rublje, dogovorili su se, uz blagoslov stranačkoga vrha i Škaričićeva dojučerašnjega zaštitnika Tomislava Karamaraka, platiti istraživanje prema kojemu će u konačnici i postupiti.

Od utorka poslijepodne, nakon što je Škaričić odradio sastanak u zagrebačkoj središnjici, anketu provodi agencija ‘Ipsos Puls’, a već sama pitanja sugeriraju “ili-ili” smjer kojim omiški HDZ smjera ići.

- Naručili smo anketu kako bismo vidjeli kakav je sada odnos političkih snaga, odnosno gdje smo mi u odnosu na ostale stranke - kaže Škaričić, premda je iz postavljenih pitanja jasno kako je riječ o čistom obračunu unutar trokuta Kovačić - Škaričić - Močić, dok se ostale stranke uopće ne spominju.

Traži uhljebljenje

Kakvo je vaše mišljenje, od apsolutno pozitivnog do apsolutno negativnog, o Ivanu Škaričiću? A kakvo o dr. Zvonku Močiću? I što kažete o dosadašnjoj vladavini Ivana Kovačića? Pitanja su to koja jasno sugeriraju da HDZ-ovci pipaju bilo građana, jer ne bi željeli da eventualnim novim izborima upropaste i ono malo dobra (većinu u Vijeću) što su im svibanjski glasovi donijeli.

Ako Škaričić prođe s plusom, a Kovačić s minusom, eto zelenoga svjetla za nove izbore, no ako, što je mnogo vjerojatnije, Omišani pluseve dadu Močiću i Kovačiću, eto korjenitih promjena u HDZ-u i Škaričićeva definitivnog odlaska s političke scene.

- To što smo odlučili napraviti anketu ne mora ništa značiti, to je prije svega naša interna stvar. A o proračunu i mogućem rušenju Kovačića nismo još odlučili. Vidjet ćemo... - veli Škaričić.

Premda je u javnost još početkom jeseni pustio spin kako će Kovačića rušiti tek sljedeće zime, odnosno na proračunu za 2015. godinu, Škaričić se čitavo vrijeme pripremao za prosinački udar. Svjestan je, naime, da su zime duge, te da se ona iduća, baš ka ni on u njoj, uopće ne vidi.

Stoga i jest, paralelno s održavanjem na životu političke karijere, tražio uzmak, odnosno uhljebljenje u nekoj od županijskih ustanova. No, na koja god vrata da je pokucao, dočekala ga je odbijenica, a posljednja ćakula glasi kako mu ne bi mrsko bilo postati prvi čovjek Doma za stare i nemoćne na splitskoj Zenti.

Karamarka je, uz to, zamolio da barem ostane na funkciji predsjednika Gradskog odbora stranke, no dr. Močić, kao neokaljani HDZ-ovac i popularni obiteljski liječnik, svoj je veći angažman, pa i buduću kandidaturu za gradonačelnika, uvjetovao, kako saznajemo, upravo Škaričićevim odlaskom sa svih lokalnih funkcija.

                                                                                                                                            Vinko Vuković

Izborne ankete platio Grad

Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu naziv je ankete koju je užežin ovogodišnjih lokalnih izbora Grad Omiš naručio od zagrebačke tvrtke “Modus”. Grad je “Modusu” za dvije ankete (koncem siječnja i početkom ožujka), ukupno platio 40.677 kuna.

- Sjednicu na kojoj će se raspravljati o proračunu čekam miran. Baš me, naime, zanima koji će to ljudi rušiti vlast koja je u samo šest mjeseci uspjela gradski dug smanjiti za čak deset milijuna kuna. Što se, pak, najnovije HDZ-ove ankete tiče, nadam se samo da neće Gradu ispostaviti račun, kao što su to napravili u siječnju i ožujku - kaže gradonačelnik Ivan Kovačić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:12