StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici omiške zagore nisu bili obavezni plaćati komunalnu naknadu

Grad Omiš ostao bez dva milijuna kuna u posljednjih 10 godina

Piše PSD.
12. studenog 2013. - 13:44
Zbog u najmanju ruku neobičnog načina naplate komunalne naknade, Grad Omiš u proteklih je 10 godina propustio obogatiti vlastiti proračun za najmanje dva milijuna kuna. Gradski oci, naime, dobrom dijelu stanovnika od Piska do Doca − na nepreglednom teritoriju Omiša nalaze se ukupno 32 mjesna odbora − uopće nisu slali račune za komunalnu naknadu, pa oni nisu bili ni dužni sudjelovati u plaćanju tog nameta.

Koliko je točno stanovnika bilo oslobođeno plaćanja komunalne naknade, nitko u Gradu precizno ne zna reći, a pogotovo ne u Komunalnom odjelu, čiji je pročelnik Neno Mimica za Slobodnu Dalmaciju priznao kako je to bila “politička odluka o kojoj se za mandata gradonačelnika Ivana Škaričića nije raspravljalo”.

Politička odluka

Ipak, potvrđeno nam je kako računi za komunalnu naknadu nisu bili odašiljani na adrese stanovnika koji žive u Omiškoj zagori, pa smo sami, služeći se popisom stanovništva iz 2011. godine, izračunali da su od ukupno 5004 kućanstva njih čak 2054 bila oslobođena plaćanja komunalne naknade. A među njima, zanimljivo, i kućanstvo Ivana Škaričića, bivšega gradonačelnika koji je prijavljen na adresi u Podgrađu.

Pojedinačno, nisu u pitanju veliki iznosi − za stan od 65 četvornih metara na Priku vlasnik je bio dužan plaćati 225 kuna godišnje. Ipak, odlukom HDZ-ove vlasti sva su mjesta u omiškome zaleđu bila oslobođena plaćanja.

− Ne želim komentirati poteze moga prethodnika jer je to, s obzirom na skandale i afere koje su ostale iza njegove dugogodišnje vladavine, deplasirano. Činjenica je da su ovom neshvatljivom odlukom stanovnici bili segregirani, te da je ona Škaričiću najvjerojatnije služila za kupovanje glasova na izborima − kaže novi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.

Ivan Škaričić odlučio se, pak, na pismenu izjavu. U e-mailu odaslanom s mail adrese lokalnog ogranka HDZ-a tako stoji kako odluka da stanovnici Omiške zagore ne plaćaju komunalnu naknadu nikada nije službeno donesena, ali se i navodi kako je istina da su bili oslobođeni plaćanja.

Zaustaviti iseljavanje

“Razina komunalne infrastrukture na tom prostoru nije bila takva da bi im se obračunavala komunalna naknada. Međutim, kako se i to s vremenom promijenilo, jer su izgrađeni cesta Omiš − Gata − Naklice, vodovodna mreža, dječji vrtići, malonogometna i košarkaša igrališta, mrtvačnice i asfaltirane gotovo sve lokalne ceste, držimo da bi se plaćanje komunalne naknade sada moglo uvesti.

To bi se moglo odnositi za sva naselja na prostoru grada Omiša, osim Gornjih Poljica i Novih Sela, jer tim naseljima ni sada u dovoljnoj mjeri nije izgrađena komunalna infrastruktura. Dakle, razlog je potpuno jasan, a naš je cilj bio zaustaviti iseljavanje stanovništva iz Omiške zagore, u čemu smo uvelike i uspjeli”, objašnjava Škaričić u priopćenju.

Kovačić se na te tvrdnje samo smije.

− Kakva naopaka logika! Pa komunalna naknada se i plaća, barem je tako u svim normalnim gradovima i općinama, kako bi se neko mjesto moglo razvijati i komunalno opremati. U omiškom je slučaju, dakle, priobalje plaćalo da bi se u Zagori gradila igrališta i asfaltirale ceste. Istodobno, u mnogim priobalnim mjestima komunalna je infrastruktura na poražavajuće niskoj razini, a iz ove Škaričićeve izjave dalo bi se zaključiti kako od Piska do Prika teče med i mlijeko, što je jednostavno laž − ogorčen je Kovačić.

VINKO VUKOVIĆ

Zakon kaže - može i bez plaćanja

Iz Zakona o komunalnom gospodarstvu razvidno je kako ga se bivša omiška vlast nije pridržavala.

Istina, članak 23. omogućuje da predstavničko tijelo lokalne samouprave određenu nekretninu (čitavo naselje zakonodavac nije predvidio!) potpuno ili djelomično oslobodi plaćanja komunalne naknade, no u tom slučaju isto je to tijelo dužno takvu odluku i službeno donijeti, te utvrditi opće uvjete i razloge zbog kojih je neka nekretnina oslobođena plaćanja.

Isto tako, potrebno je utvrditi i izvore sredstava iz kojih će se namiriti iznos izgubljen oslobađanjem neke nekretnine plaćanja komunalne naknade.

U omiškom slučaju ništa od toga nije učinjeno. Škaričić priznaje da se oslobađanje od plaćanja komunalne naknade provodilo bez ikakve odluke, dakle protivno zakonu, a nije, opet protivno zakonu, postojala ni odluka iz koje bi bilo jasno na koji će način Grad nadoknaditi tako stvoren manjak novca u proračunu.

Gradonačelnik Kovačić: Svi će biti u sustavu naplate

Novi omiški gradonačelnik najavljuje novi način naplate komunalne naknade koji će uključivati sva omiška naselja, i priobalje i zabrđe.

− Građani se ne trebaju bojati, bit će to simbolični mjesečni iznosi, a cijenu ćemo odrediti po zoni u kojoj se naselje nalazi i kvadraturi kuće za koju se plaća komunalna naknada. Ključno je pri svemu da će ubuduće svi biti uključeni u sustav naplate, te da će veliki dio tog novca ostajati mjesnom odboru, koji će potom odlučivati na što će ga trošiti − objašnjava Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:16