StoryEditorOCM
Dalmacijapost festum FZS-a

Danica Ramljak: Ovogodišnji festival je najbolji, uzburkali smo cijelu Hrvatsku

Piše PSD.
8. studenog 2013. - 18:46
Prošlogodišnji Festival znanosti Sinj (FSZ) službeno je proglašen najboljim u Hrvatskoj. Ovogodišnji je po svim objektivnim kriterijima bio puno bolji. Poruke koje su naši najistaknutiji gosti izgovorili u Sinju uzbudile su cijelu Hrvatsku. Mi članovi Organizacijskog odbora - Mate Jagnjić, Marija Mađor Božinović, Anđela Paštar Krnčević i ja - sa sveukupnim smo rezultatima izuzetno zadovoljni, a nadam se da to zadovoljstvo s nama dijele i Sinjani - kazala je u petak na konferenciji za novinare dr. sc. Danica Ramljak.

Ovogodišnjem festivalu pečat je, po ocjeni dr. Ramljak, dalo nekoliko stvari. Otvorio ga je ministar znanosti dr. sc. Željko Jovanović što mu je dalo dodatnu dimenziju, a uz ministra činu otvaranja nazočila su dvojica bivših ministara znanosti i dvojica rektora najvećih hrvatski sveučilišta, splitskog i zagrebačkog, gradonačelnik Splita i drugi.

Kroz četiri dana na FZS izlagali su vrhunski hrvatski znanstvenici s međunarodnim ugledom. Pojedine među njima poslije predavanja učenici srednjih škola nisu puštali iz učionica već su ih molili za još, još i još. Veliki dio znanstvenika za dolazak i boravak u Sinju odrekao se materijalnih troškova.

Grad Sinj je do sada FZS sufinancirao s 50 tisuća kuna. Ove godine srezao nam je polovicu novca, a gradonačelnik Ivica Glavan nije se pojavio kao ni prošle godine. Zadovoljni smo što nam je na otvorenju bio zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin.

Glavan je od nas tražio da među predavače na Prošlogodišnjem FZS uvrstimo i dr. Stipislava Jadrijevića, šefa liste koja ga je kandidirala za gradonačelnika. Mi smo taj gradonačelnikov zahtjev odbili kao neosnovan poslije čega Glavan nije našao vremena za FZS prošle i ove godine, ali nam je prepolovio budžet - naglasila je Ramljak.

Treće je obilježje ovogodišnjeg FZS da su se o njega oglušili iz Franjevačkog samostana i iz Franjevačke klasične gimnazije.

Tužni smo zbog toga. Bivši gvardijan fra Bože Vuleta svesrdno je podržao ideju o FZS i bio nam je velika potpora. Na tri dosadašnja festivala znanstvenici su odlazili predavati u Franjevačku klasičnu gimnaziju, a učenici te gimnazije bili su među najzastupljenijima u publici na predavanjima za građane.

Ove godine uputili smo pisane pozive samostanu i franjevačkoj gimnaziji. Odgovore nismo dobili. Nisu odgovarali ni na naše poruke. Najteže mi je što su učenici ostali uskraćeni za predavanja, ne samo u svojim učionicama već ih nije bilo ni na predavanjima za građane. Zašto je do toga došlo nije mi poznato - kazala je dr. Ramljak izražavajući zadovoljstvo što je Hrvatsko katoličko sveučilište na FZS bilo zastupljeno na najvišoj razini, s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i prorektorima prof.dr. sc. Hrvojem Štefančićem i prof. dr. sc. Gordanom Črpićem.

Članica organizacijskog odbora Anđela Paštar Krnčević kazala je da su znanstvenici osim u Sinju predavali i učenicima osnovnih škola u Hrvacama i Trilju.

Ona je u ime organizatora izrazila zahvalnost svim sponzorima i donatorima, posebno Viteškom alkarskom društvu koje im je bez naknade stavilo na raspolaganje veliku dvoranu Alkarskih dvora.

Na primjedbu novinara kako se po Sinju priča da je organizacijski odbor FZS SDP-ov dr. Ramljak je to odbila kao netočno. Ona, veli, nije članica ni jedne stranke. Poziv je bio upućen ljudima iz više stranaka, ali su se, kao i iz crkvenih krugova, oglušili.

Toni Paštar
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:15