StoryEditorOCM
DalmacijaDEMANTI

HRT: Tekst o Ćavaru sadrži neistine

Piše PSD.
6. studenog 2013. - 10:30
U ime HRT/a pozivamo Vas da u skladu sa Zakonom o medijima objavite reagiranje HRT-a na članak objavljen pod naslovom „HDZ-ovci su me spašavali od razjarenog Ćavara“.

Sam tekst, kao i oprema članka, napisani su suprotno pravilima novinarske struke. Tekst sadrži neistine, pisan je senzacionalistički i u afektu, sa željom da se našteti ugledu HRT-a i kolege Ćavara, dok je izostalo objektivno izvještavanje o događaju.

Autor teksta kolega Vuković, sam sudionik verbalnog sukoba na press-konferenciji HDZ-a u Omišu, tvrdi kako je novinar HRT-a Marinko Ćavar tijekom presice činio sve da bivšega gradonačelnika Omiša zaštiti od neugodnih pitanja. Također, tvrdi kako mu je Ćavar uputio psovke i uvrede te ga pokušao fizički napasti.

Obratili ste se HRT Komunikacijama i korektno objavili odgovor da u tom trenutku ne možemo komentirati bez preciznih i pouzdanih informacija o svim okolnostima slučaja.

Na HRT-u smo, kako nalažu interni propisi, proveli interni postupak utvrđivanja okolnosti događaja. Također smo izvršili uvid u video i audio snimke samog događaja. Naime, budući da se incident dogodio na press-konferenciji, zabilježile su ga kamere i mikrofoni.

Pregledom snimki utvrdili smo da ste o okolnostima presice izvijestili neistinito, prešućujući činjenicu da je kolega Ćavar reagirao na uzurpiranje presice od strane g. Vukovića i zatražio priliku da i ostali kolege novinari postave pitanja i na taj način odrade zadatak na koji su poslani, a ne isključivo g. Vuković.

Također, niste objavili komentar ili izjavu nijednog drugog svjedoka događaja, kao ni kolege Ćavara.
Uvidom u zapis na web-adresi http://www.youtube.com/watch?v=qL346ymBasU možete i sami vidjeti kako događaj na samoj presici gotovo i nema dodirnih točaka s člankom koji ste objavili. Tj. da je članak senzacionalistički i neprofesionalno preuveličao verbalni sukob.


Također, utvrdili smo kako Marinko Ćavar nije nasrnuo niti uopće dodirnuo kolegu Vukovića.

Napominjemo, međutim, kako Etički kodeks HRT-a ne dozvoljava ni jednom zaposleniku da se tijekom javnog obavljanja posla ili nakon njega ponaša neprimjereno. Pri tome, također, ističemo kako su postupci pred Etičkim povjerenstvom HRT-a interni postupci.

I konačno - kolega Ćavar je neopravdano izvrgnut medijskom ruglu i sumnji u profesionalnost, budući da tekst u Slobodnoj Dalmaciji i njegov naslov nisu vjerodostojni.

Dorotea Lazanin Jelenc,
HRT Komunikacije



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:06