StoryEditorOCM
Dalmacijaoteo zrakoplov četiri godine prije bušića

U Kaštelima preminuo legendarni hrvatski emigrant Tomislav Rebrina

Piše PSD.
18. rujna 2013. - 18:28
Legendarni hrvatski emigrant Tomislav Rebrina, branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata, preminuo je u utorak u Kaštelima. Tomislav Rebrina rodio se 8. veljače 1936. godine u selu Brda u općini Kupres.

Nakon što je zatvaran i progonjen od strane zloglasne Udbe, Hrvatsku napušta koncem kolovoza 1963. godine i nastanjuje se u Švedskoj gdje se povezao s hrvatskim emigrantskim organizacijama.

U Göteborgu 15. rujna 1972. godine sa pok. Rudolfom Prskalom i Nikolom Liscem otima zrakoplov, kako bi od izručenja bivšoj Jugoslaviji u kojoj im je prijetila smrtna kazna, spasio sedmoricu istaknutih emigranata, od kojih je najpoznatiji Miro Barešić.

S otetim zrakoplovom, nakon pregovora sa švedskim vlastima, trojka oslobađa 86 putnika u zamjenu za zatočene Hrvate i slijeću u Madrid, gdje odslužuju dodijeljene im kazne. Nakon dvije i pol godine uslijedilo je pomilovanje generala Franca.

Tomislav Rebrina se nakon ovog događaja skrasio u Španjolskoj gdje je živo sa svojom obitelji sve do izbijanja Domovinskog rata. Među prvima odijeva odoru hrvatskog vojnika, a nakon dvaju ranjavanja vraća se časnoj obrani hrvatske Domovine sve do umirovljenja.

Otmica zrakoplova u Švedskoj 1972. godine, prva je takva akcija hrvatske emigracije i srećom je prošla bez žrtava, a izvedena je četiri godine prije mnogo poznatije otmice u kojoj je sudjelovao Zvonko Bušić.

Ona je, u ondašnjim okolnostima, i poznavajući činjenicu kako je Udba likvidirala 62 hrvatska emigranta, bila jedan od oblika borbe za današnju Hrvatsku. O životu ovog legendarnog emigranta napisan je i roman ˝Let za Hrvatsku˝.
Tomislav Rebrina bit će sahranjen na Kupresu koncem tjedna.

MIRJANA JURIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54