StoryEditorOCM
Dalmacija‘put oluje’

Preko Kamešnice do Knina za sedam dana

Piše PSD.
31. srpnja 2013. - 18:15
Ravno 40 planinara, pripadnika gardijskih brigada i drugih braniteljskih postrojbi od, doslovno, Vukovara do Dubrovnika, krenulo je u utorak u sedam sati ujutro na sedmodnevni, 150 kilometara dug pješački pohod “Put Oluje” koji organizira Planinarska udruga “Dinaridi” iz Splita. Među sudionicima pohoda trećina je žena, a šest sudionika već je prešlo ovu trasu u dosadašnja dva pohoda.

Pohod “Put Oluje” održava se u čast, kako i samo ime kaže, vojno-redarstvene akcije Oluja, sa startom u triljskom naselju Voštane na Kamešnici, vodi preko Kamešnice i Dinare do Knina i cilja na Kninskoj tvrđavi, gdje će stići u podne 5. kolovoza.

Sudionici pohoda okupili su se u utorak ujutro u crkvi u Voštanima, gdje je župnik don Petar Dukić na sve njih zazvao Božji blagoslov.

U ime Splitsko-dalmatinske županije, kao glavnog sponzora, sreću na putu i dolazak na cilj poželio im je dožupan Luka Brčić. Potom su sudionici hodnje pod vodstvom Ivana Zebića Kleptona krenuli na prvu etapu.

O ovih 40 hrabrih ljudi, koji će na svojem putu dotaknuti sve najvažnije uporišne točke na području Kamešnice i Dinare tijekom Domovinskog rata, logistički i sigurnosno skrbit će se 10 osoba iz HGSS-a i MORH-a s dva kamiona i dva džipa.

− Očekujemo da će nam se na pojedinim etapama priključiti više osoba, planinara, branitelja i drugih građana. Najviše ih očekujemo na posljednjoj etapi, od doma na Brezovici do cilja na Kninskoj tvrđavi – kazao nam je Darko Gavrić Čerčo iz HGSS-a.

Sudionici pohoda u ruksacima imaju najmanje dva para rezervne obuće. Za svaki slučaj, ponijeli su i serum protiv zmijskog otrova. Svakog dana imat će tri potpuna obroka, dva suha i jedan kuhani. Dnevno će, doznali smo, pojesti oko 40 kilograma kruha, 10 kilograma mesa i sve drugo što s tim ide.
Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:18