StoryEditorOCM
Dalmacijagužva na cesti kod imotskoga

Vozači, oprez! Opasno raskrižje u Grubinama

Piše PSD.
30. srpnja 2013. - 00:53
Otvaranjem tunela sveti Ilija kroz Biokovu, državna prometnica od Imotskog do skretanja na županijsku prometnicu Grubine-Poljica-Zagvozd postala je preopterećena. Točnije, raskrižje u Grubinama, preko kojega se ide i na autocestu u Zagvozdu, zagušeno je prometom i prava je sreća kako do sada nije bilo nesreća.

Kako je prvih stotinjak metara županijske prometnice od Grubina prema Poljicima još neizgrađeno, ostalo je usko, bez nogostupa, pa se iz oba smjera gomilaju automobili, pješaci, traktori. Uz to preglednost toga raskrižja je upitna posebno kada nailaze automobili državnom prometnicom iz pravca Krivodola, a vozači sigurni u prednost prolaska ne smanjuju brzinu.

Kada se uzme u obizir da svaki dan tu prođe desetak tisuća vozila u oba smjera, očito je da raskrižje treba što hitnije rješenje. Uparvo to najavljuje Željko Sikirica iz Županijke uprave za ceste:

- Imali smo brojne upite i zato se uskoro sastajemo s odgovornima iz Hrvatskih cesta. Bez obzira na kategorizaciju prometnica gdje se prednost daje uvijek prometnicama većega ranga, može se, s obzirom na protok prometa i sigurnosti vozača, prednost dati prometnicama nižega ranga. Tako bi i kod raskrižja u Grubinama županijska prometnica mogla biti u prednosti, ističe Sikirica.

- Do u detalje smo već isplanirali, ali na žalost tek slijedeće godine ćemo rekonstruirati i onih stotinjak metara županijske prometnice od raskrižja Grubine prema Poljicima. Imamo sve elaborate, a do tada molimo vozače i mještane za oprez, riječi su ravnatelja Županijske uprave za ceste Zlatka Čaljkušića.

Tekst i slika: BRACO ĆOSIĆ

Gdje je Tunel sveti Ilija?

Gust promet županijskom prometnicom Grubine-Zagvozd pojačan je nakon otvaranja tunela sveti Ilija pa dnevno prođe i do deset tisuća vozila, a vikendom i više. Zbog toga su pri skretanju s ove ceste ugroženi mještani zaseoka Loze i Gudelji-Velage u Poljicima. To malo raskrižje gdje su se do sada događale nesreće,sada je potpuno blokirano automobilima koji jednostavno jure županijskom prometnicom.

Vozači negoduju i zbog toga jer na samom raskrižju u Grubinama postoji samo jedna tabla s uputama vozačima,te zelenom oznakom za autocestu, a nigdje se ne vidi znak za Tunel sveti Ilija, a niti koliko ima kilometara do njega. nogi vozači posebno stranci jednostavno produže dalje prema Krivodolu za Makarsku i Makarsko primorje i tako nepotrebno voze 60 kilometara.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:27