StoryEditorOCM
DalmacijaPRED BROJNIM VJERNICIMA

Zlatna misa don Većeslava Šupuka od Slimena do Katuna

Piše PSD.
29. srpnja 2013. - 21:24
Neki su mu znali davati epitete “atomski” i “vatreni pop”, drugi ga, pak, nisu nikada mogli ni zamisliti kao svećenika, a on ih je davne 1963. godine sve demantirao rekavši svoju prvu “mladu misu” u rodnom Slimenu. Pedeset godina poslije, župnik župe Katuni-Kreševo don Većeslav Šupuk, pod sloganom “Znam kome sam povjerova…”, u župnoj crkvi Posrednice Svih Milosti, a pred više stotina župljana i njihovih gostiju, proslavio je pola stoljeća misništva.

U njemu svojstvenoj maniri prisjetio se djetinjstva, kada je kao petogodišnjak služio kao ministranta ondašnjemu slimenskom župniku, kada je dobio jaku želju da postane i on svećenik.

 - Nakon toga u snu sam doživio strašno viđenje crnog psa s velikim očnjacima koji je nasrnuo na mene. Međutim, utjehu sam dobio od Blažene Djevice Marije, koja mi je rekla: “Ne boj se, ti ćeš slijediti put moga sina”, kazao je u svojoj propovijedi don Većeslav, često prekidan frenetičnim pljeskom okupljenih vjernika. Uza sve dobro što je na materijalnom polju napravio u 36 godina službe u toj župi, a toga je uistinu bilo mnogo, on najviše zahvaljuje Bogu što je sačuvao vjeru, a to nije bilo lako jer, kako kaže, i sam je bio pred velikim iskušenjima.

Zlobnici su mislili kako će nakon svoje zlatne mise don Većeslav otići u ropotarnicu povijesti, ali im je jasno poručio s oltara da ostaje, a u tome ga je podržao i nadbiskup Marin Barišić, čija je nadahnuta čestitka pročitana na početku euharistijskog slavlja.

U znak zahvalnosti, župnik je od župljana Ane Bašić i Ane Merćep dobio cvijeće i slike, a iz ruku Jakova Smilovića primio je sliku Josipa Botterija Dinija. Župniku je zahvalio i župljanin Jozo Babić, a na sebi svojstven način Ante Tavrić pročitao je svoju pjesmu skladanu za tu priliku. A on im je svima na kraju poručio da je ovo tek prvo poluvrijeme, čeka nas još i drugo, a možda i produžeci.

Što se ovog potonjeg tiče, nitko u to nije uvjeren, jer mnogo je on na materijalnom i duhovnom polju učinio za župu Radobilju, nema tu neriješenog rezultata.

 - Sve vas volim i ljubim, a kako i ne bih kada sam svoje najbolje godine ostavio ovdje, u srcu kamena i smilja. Nemojte misliti da mi je žao, jer ono najbolje dogodilo mi se upravo tu, u ovoj drevnoj župi Radobilji, naglasio je Šupuk, pozvavši sve bez iznimke na proslavu u mjesnom lokalu.

PIŠE MLADEN NEJAŠMIĆ
SNIMIO IVO RAVLIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:55