StoryEditorOCM
DalmacijaSUTIVAN

Facebook revolucionari preuzeli vlast u malome mistu s velikim dugovima: Režemo plaće, spremamo...

Piše PSD.
21. srpnja 2013. - 23:32
Izborna  bitka koja je u Sutivanu početkom lipnja rezultirala rušenjem dugogodišnje lokalne HDZ-ove vladavine, na vruće je općinske fotelje lansirala članstvo nezavisne liste Volim Sutivan. Iz gerilskog rata na brački način, vođenog preko Facebooka i koordiniranog noćnim okupljanjima iza zatvorenih škura malog bračkog mista, sutivanska je mladost direktno iz kafića skočila u vode ozbiljnog političkog angažmana.

Četrdesetak dana od izborne noći je iza njih, prerano za najavljene krupne reforme, taman za prvu analizu zatečenog stanja. A ono je, kaže Ranko Blažević, načelnik općine Sutivan, ne loše, već očajno i grozno.

Čemer u blagajni

Bivša im je vlast ostavila u dotu osiromašenu mladu, dug od do sada utvrđenih deset milijuna kuna. Samo pet otpada na nepodmireni račun prema austrijskom biznismanu Hansu Peteru Haselsteineru, čija obitelj ima većinski paket dionica “Strabaga”, inače vlasnika nekoliko sutivanskih vrijednih nekretnina.

Među njima je i luksuzni hotel za probrane goste tek kojih desetak metara lociran od rive, što je zbog šuma na linijama s bivšim općinskim rukovodstvom i ovo ljeto završio s ključem u bravi. To je tek početak rak-rana ovog malog bračkog mjesta, govore načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Matko Radolfi, otvarajući Pandorinu kutiju sutivanskih problema. Olakotna je okolnost što ih krasi mladost, a ona sama po sebi nosi optimizam.

- Ma koji pesimizam, vrijedila je svaka naša noćna akcija, svako okupljanje, noćarenje na Facebooku. Mladost je uzela stvar u ruke i krenula u akciju. Dakle, snimanje situacije nam je pokazalo deset milijuna kuna minusa, trošilo se leva-leva, na sve strane, ko na primjer u Metkoviću, na udruge na kojih je odlazilo deset posto proračuna, na gluposti.

Evo zadnje ludosti, bivše je općinsko rukovodstvo, bez obzira na obilati dug, na samom odlasku naručilo 98 tisuća kuna vridan usisivač za rivu s tri brzine. Vidili su da ga imaju Hvarani, pa su ga poželili i za Stivanjane, toliko da ćemo ga zbog blokade računa na rate otplaćivat još dugo. Amo dalje. Općina ima sve skupa 19 zaposlenika, ka NASA smo, sve je kod nas moralo bit uduplano. Mi 19, a u Postirima i Nerežišćima po šest, Milni sedam. Neće više bit tako - kaže općinski čelnici.

A bit će ovako: ljeto će donijeti snimanje situacije, a s rujnom minimalno pet zaposlenika Općine morat će pokupiti radne knjižice. Prethodit će tome prijedlog reorganizacije, a da bi se spasila situacija i čemer u općinskoj blagajni izgledno je i rezanje plaća. Ured načelnika od sada je otvoren za sve ljude, više nema najava, predbilježbi, čekanja, protokola. Imaš problem, nema problema, načelnik je tu, spreman za razgovor i dogovor, a ako treba, ide i u kućni posjet.

Nismo više gerila

- Stali smo odma i na kraj dugim dnevnim pauzama općinskih djelatnika koji bi, primjerice, išli platit račun u Supetar pa se više ne bi vratili na radno misto. E sad je lipo uvedeno internet bankarstvo, dobili smo karticu i pin. I sada više neće bit odlazaka bez voznog reda u stilu: A skužaj, bila je u Supetru velika gužva, a red od dva kilometra, a nije se moglo vratit na vrime pa se više nismo ni vratili.

Onda se događalo da već u devet u Općini nije bilo ni pasa. Gotovo je s tim. Zadnjih pet dana počeli smo i s prvim ovrhama, krenule su naplate. Tri milijuna kuna su ljudi dužni našoj općini i čekanja više nema. Uopće me ne briga kome će stić račun na naplatu, da mi je i rođenoj materi, ima da to riješi. S krajem tjedna neće više bit ni parkiranja u centru mista, potpisali smo ugovor sa supetarskom pauk-službom i od sada će biti dizanja kad se stane di se ne smi stat. Prometna regulativa od sada će se poštovat - kaže načelnik.

Velike stvari se spremaju za Sutivan, a dok dođu na red, već se događaju one manje. Predsjednik Općinskog vijeća Radolfi nabraja već učinjeno, akciju čišćenja mjesta, micanja brodova s Rive i kontejnera... Za deset dana proglasit će i prvu plažu za pse s tušem, znakovima, sve po komunalnom zakonu i redu. U tijeku je i privatna revizija, s ciljem dobivanja točnog uvida u stanje zastara, mogućeg osporavanja određenih predmeta, loše obavljenog poslovanja... Godinama se Sutivan uništavao, kažu općinski čelnici, no mladost je čvrsto odlučila tome stati na kraj.

- Do sada smo bili naši i vaši. Od sada smo svi skupa. I ne daj Bože da nas vlast zavadi, počeli smo kao lista Volim Sutivan, jaki smo koliko smo međusobno složni i zato se svaka važnija odluka prvo među nama pretrese prije nego što dođe na Vijeće. Samo šta se više ne tribamo sakrivat po kućama. Sada se slobodno možemo sastajati di oćemo, transparentno. Nismo više gerila, ali onaj nas duh želje za boljim Stivanom drži još više - kaže Matko Radolfi.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

Trogodišnji plan

Evo još nekih odrednica plana djelovanja: kroz tri godine, uz obnovljeni park u centru mista, osvanut će još najmanje tri nova s rasvjetom, most na Rivi postat će dnevni boravak mišćana, imat će funkciju javne površine, plaže će se osvjetljivati iz mora, omogućit će se lakše kretanje invalidnim osobama, stivanske stare priče i legende oblikovat će se u turističke brendove, pametnom strategijom privlačit će se investitori, doći će i vrijeme plusa na računu...

U svakom slučaju, nastojat će se postići takva kolektivna atmosfera koja će im na narednim izborima omogućiti pobjedu u prvom krugu. A za tako nešto treba dobro zasukati rukave.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:19