StoryEditorOCM
Dalmacijakako je tek njima

Reporter "Slobodne" u udruzi "Naša dica": autističnu djecu boli i najtiši zvuk

Piše PSD.
16. lipnja 2013. - 11:53

I prije samog dolaska u udrugu, predsjednica Gordana Burić upozorila nas je što nas čeka. Kazala je kako nam neće biti ugodno slušajući snimku kojom su nas htjeli upoznati s tim što proživljavaju djeca koja boluju od autizma. I tako je uistinu i bilo.

Stavili su mi slušalice na uši, a zvukovi koje sam čuo bili su kao da sam ušao u tvornicu s bezbroj strojeva koji su stvarali nesnosnu buku. Ili, pak, kao da sam na kakvom koncertu s prislonjenim uhom na najveći zvučnik na pozornici.

Užas, stravična buka, tisuću različitih zvukova koji su mi doslovno razarali mozak. Jedva sam izdržao poslušati audiosnimku preko koje sam na tri minute “ušao” u svijet djece koja boluju od autizma. Glasove kao da je oko mene milijun ljudi, autisti čuju svaki dan, a snimka koju smo mi poslušali snimljena je prigodom djetetova običnog posjeta trgovačkom centru.

Tu stravu od raznih glasnih zvukova jedva sam izdržao tri minute, pa ništa drugo ni ne preostaje nego upitati se kako je autistima. Bolno u svakom slučaju, i njima i njihovim roditeljima. Oni to osjećaju svaki dan na bilo kojem mjestu, jer ih i najtiši zvukovi, poput klima-uređaja, sušilice za kosu ili zvona na vratima, toliko iritiraju da ih dovode do boli.

No, dašak optimizma ipak se osjetio prigodom posjeta Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” u Kaštel Novom, gdje je organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu aktivnosti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kako bi se udruge predstavile javnosti s programima koje provode od interesa za opće dobro.

Prezentacija aktivnosti

Uz pomoć roditelja i mahom mladih ljudi iz tima stručnjaka različitih profila, Udruga “Naša dica” organizirala je prigodnu prezentaciju svojih aktivnosti, iskustava i postignuća u proteklih nekoliko godina, a najavili su i planove koji slijede. Vrata su bila otvorena svim zainteresiranima, a među njima je bio i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, te bivši dogradonačelnici Marinka Parčina i Marinko Kovačev.

Pritom je gradonačelnik imao priliku, kao i svi oni koji su posjetili prostorije, osobno osjetiti mali dio onoga s čime se suočavaju djeca s teškoćama komunikacije, senzorne integracije i sl. Tako je osjetio kako je to kada se nađete u kakofoniji zvukova iznimne snage, koju nikako ne možete filtrirati i osvijestiti samo one koji su vam u tom trenutku važni. Ili pak, kako vidite svijet očima autističnog djeteta ili osobe.

- Evo osobno sam se uvjerio što proživljavaju ova djeca i njihovi roditelji. Nije im lako i zato moramo biti uz njih. Grad će svakako, koliko god bude moguće, pomagati ovoj udruzi da se ostvare njihovi ciljevi.

To je naša dužnost i zadaća. Isto tako razgovarat ću s predsjednicom Udruge Gordanom Burić kako bismo vidjeli dokle je došla akcija za kupnju kombi vozila. I tu ćemo pomoći, obećao je gradonačelnik, zahvalivši bivšoj vlasti i svećeniku Luki Vuci koji su godinu prije na razne načine pomagali Udruzi i roditeljima, ali i izražavajući riječi pohvale na račun rada ove udruge.

Okruženi duhom vedrine i optimizma, preplavljeni mnoštvom ideja, u Udruzi pripremaju nove planove za daljnje aktivnosti, sve kako bi se članovima i dalje olakšavalo suočavanje sa svim preprekama i teškoćama kroz život. S najnovijom tehnikom poboljšanja pažnje i koncentracije neurofeedbackom, sve nazočne upoznala je psihologinja Tihana Vanjak, a i sam gradonačelnik stekao je osobno iskustvo neurofeedback treninga i svih pojedinosti vezanih uz tu metodu.

Ovaj uređaj Udruga je dobila zahvaljujući donaciji Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, koja je dobila 15 tisuća dolara od američke fundacije u kojoj je jedan od članova i naš proslavljeni košarkaš Toni Kukoč.

Neprospavane noći

Nama verbalcima i brbljavcima, komunikacijska ploča postavljena u senzornoj sobi i ostalim prostorijama u udruzi predstavljala je samo niz šarenih sličica. Svrhu i način primjene te ulogu tih sličica u životu djece s komunikacijskim teškoćama, približila nam je defektologinja Željana Čaplja.

Osim prijenosnih komunikacijskih kartica i sličica, prikazane su i mogućnosti interaktivnog korištenja raznih materijala i programa na pametnoj ploči te kako uz pomoć AAC tehnologije djeca na njima, na lagan i zabavan način, usvajaju nova znanja i vještine.

O svim problemima, neprospavanim noćima, neizvjesnošću što i kako sutra, svakodnevnim bitkama sa sustavom, ali i bližim okruženjem, kojima su obilježeni životi roditelja djece s teškoćama u razvoju, detaljno i konkretno sve nazočne upoznali su roditelji iz Udruge, a predsjednica Burić zahvalila je svima na posjetu, svima koji su barem na trenutak doživjeli život ove djece i roditelja, kojima cijela zajednica zaista mora pomoći.

 Jakov Žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:49