StoryEditorOCM
Dalmacijasud je sud, al’ ćud je ćud

A u Njemačkoj im to ne bi palo na pamet: Bavarci na Hvaru postavili nevjerojatnu građevinsku "instalaciju"

Piše PSD.
8. lipnja 2013. - 11:16
Premda se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju, koju smatramo pravno uređenom tvorevinom, stanovnici Pitava, jednog od najstarijih hvarskih otočnih naselja, koje je, uz to, i preventivno zaštićeno dobro u Lijepoj našoj, zadnjih su dana suočeni s nevjerojatnom građevinskom instalacijom na svojoj Pjaci.

Naime, nekoliko mladih Bavaraca započelo je obnavljati prethodno kupljenu građevinu, koja inače sliči na fortifikacijski objekt, pa su na njoj podigli još tri kata od tikovine, koji u potpunosti odudaraju od tradicionalne mediteranske arhitekture.

Svi se nadaju uklanjanju

I sve se to događa unatoč tome što su ih inicijatori osnivanja Udruge prijatelja Pitava upozorili da poštuju užance u gradnji, u gabaritima i ostalom, a kad sugestije nisu prihvaćene, počele su pljuštati prijave na sve strane!

U četvrtak ujutro na gradilištu nije bilo nikoga, ali ga je posjetio komunalni redar općine Jelsa Ivica Milevčić, koji će o događaju upoznati Građevinsku inspekciju i Konzervatorski odjel u Splitu.

S obzirom na činjenicu da su gradnju poduzeli stranci bez radnih dozvola, očekivao se i dolazak policije, pa se svi nadaju da će instalacija nakon postupanja nadležnih tijela biti uklonjena.

Dakle, u situaciji kada hrvatska država legalizacijom, prostornim planovima i novim propisima pokušava uvesti red u prostoru, događa nam se to da stranci u našoj zemlji grade nešto što nikome od domaćih nikad ne bi ni palo na pamet.

Ne treba uopće dvojiti da bi, kad bi netko od Hrvata u istim okolnostima nešto ovako započeo graditi u Njemačkoj ili bilo kojoj drugoj zemlji Europske unije, slijedile oštre sankcije i vraćanje objekta u prvobitno stanje, a hoće li se to i kod nas dogoditi - tek ćemo vidjeti...

Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:50