StoryEditorOCM
Dalmacijabuka, strka

Kaštel Lukšić: "Ne možemo izići iz kuća zbog divljanja vozača"

Piše PSD.
7. lipnja 2013. - 21:13
Divljanje automobilima i motociklima, buka, ali i opasnost za građane, samo su neki od problema s kojima su svakodnevno suočeni građani Omašićeve ulice u Kaštel Lukšiću.

− Ovo što se događa u našoj ulici, kada mladi ljudi sjednu za volan i ponašaju se kao da su na trkaćoj pisti, hitno se treba riješiti jer će biti kasno kad se dogodi tragedija. U ulici živi dosta djece i starijih osoba, koji iz svojih kuća izlaze direktno na ulicu. Susreti s automobilima, kočenje u zadnji tren, očešane fasade kuća s tragovima vozila postali su naša svakodnevica – žale se stanari sjevernog dijela Omašićeve ulice i traže pomoć od nadležnih.

Izgled njihove ulice nikada nije bio primjeren pravom prometovanju pa je u prijašnjim godinama povremeno bila zatvarana, pa ponovno otvarana, pa jednosmjerna, a danas se njome prometuje u oba smjera.

Neki stanovnici u njoj parkiraju svoje automobile, ne samo zbog toga što nemaju adekvatno parkiralište, nego kako bi na neki način ipak usporili brzinu onih koji tuda samo prolaze. U posljednje vrijeme nezadovoljstvo stanovnika još je veće jer, zbog blizine ugostiteljskog objekta, tijekom vikenda u svojoj ulici imaju i kadrove iz akcijskih filmova.

− Vlasnik bara stvarno pazi na susjedstvo, zatvara bar u odgovarajuće vrijeme, stišava glazbu i nastoji da susjedi ne osjete neke negativne posljedice. No, ne može on upravljati svima onima koji kod njega dolaze ili žele biti viđeni. Noći tijekom vikenda prolaze nam u stalnom nemiru, automobili voze neprimjerenom brzinom, motocikli stvaraju buku, a parkiraju nam se ispred vrata. Ne možemo iz kuća izići. A što ako se nešto hitno dogodi? Što ako hitna treba nekoga odvesti do bolnice? − pitaju se ogorčeni građani.

Kako bi im pomogli riješiti taj problem, aktivirali su se članovi lukšićkog Mjesnog odbora, koji su se dolaskom na teren uvjerili u trenutačno stanje u Omašićevoj ulici. Čelnici Mjesnog odbora, koji su već prije tražili pomoć od Grada, obećali su konkretan angažman te su među stanovnicima proveli anketu o načinu rješavanju ovog problema.

− S prijedlogom koji većina stanovnika odabere izići ćemo pred nadležne u Gradu, od kojih očekujemo da riješe problem prometovanja ovom ulicom i da ona bude sigurna za život svih obitelji koje u njoj žive – kazao je predsjednik Mjesnog odbora Patrik Grgurić.

Probleme dodatno stvara i nedovoljna rasvjeta. Kako nas je informirala Jelena Kulušić, potpredsjednica MO-a, na određene probleme, poput nedostatka rasvjete u ulici, komunalci su već reagirali, a svi se nadaju da će i ostali problemi uskoro biti riješeni.

JAKOV ŽARKO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:00