StoryEditorOCM
DalmacijaDRAMA U VEDRINAMA

Invalidu ne daju lift: "Ne znam što ću, moj sin Jure sve je teži..."

Piše PSD.
7. lipnja 2013. - 18:28
Dobar dan. Jeste li vi novinar “Slobodne Dalmacije” Toni Paštar? – čuo sam ženski glas iz zvučnika mobitela.

Nakon što sam potvrdio svoj identitet, ženski glas je nastavio:

- Ja sam Milenka Šipić iz Vedrina, na adresi Put Vukasa 11. Imam dijete, teškog invalida, potpuno nepokretnog.

Htjeli smo napraviti lift da ga možemo izvesti u dvorište i nadstrešnicu da može vani i kad pada kiša, ali nam ne daju. Ja bih tu svoju tužnu priču željela podijeliti s javnosti – kazala nam je Milenka i pozvala da dođemo na lice mjesta. Došli smo. I zabilježili još jednu doista tužnu priču u kojoj je čovjek čovjeku vuk.

Jure je kao dijete preživio tešku prometnu nesreću

Jure Šipić, sin Milenke i Slavka, danas ima 14 godina, težak je oko 50 kilograma, s teško oštećenim mozgom, potpuno je nepokretan, ne govori, stalno je u pelenama... A rođen je kao zdravo dijete. Kada je imao dvije godine i devet mjeseci, na seoskoj cesti nedaleko od kuće doživio je tešku prometnu nesreću.

 - Puna četiri mjeseca liječnici u KBC-u Split borili su se za njegov život. Nakon toga, dva mjeseca proveli smo u “Kalosu”, a onda još tri mjeseca u Krapinskim toplicama. Jure je ostao živ, ali je teški invalid vezan za kolica, bolnicu i mene koja sam uz njega 24 sata.

Slavko: U beton sam uložio više od 100.000 kuna

Dok je bio dijete, bilo je lakše unijeti ga u kuću i iznijeti ispred kuće. Otkako je postao teži, stavim ga na svoja leđa i tako nosim niz stepenice vani i uz stepenice natrag u kuću. Jure je otežao, a ja sam sve starija i nemoćnija. Zato smo odlučili napraviti lift da s kata obiteljske kuće, gdje živimo, s Jurom u kolicima možemo u prizemlje, a još smo htjeli napraviti i nadstrešnicu da možemo vani i kada pada kiša. Susjedi nam ne daju, i kako ćemo dalje, ni sama ne znam – kaže Milenka.

Milenkin suprug i Jurin otac Slavko nastavlja iznosoti dirljivu životnu priču Šipićevih.

 - Krenuo sam s radovima. U beton sam uložio više od 100 tisuća kuna. Najveći dio posla je obavljen. Taj objekt nikome ne bi smetao. Susjed me, međutim, prijavio da nelegalno gradim, došla je građevinska inspekcija i uz zabranu radova naložila uklanjanje izgrađenog. Poslije neuspjele žalbe podnio sam tužbu Upravnom sudu RH.

U međuvremenu sam pokrenuo postupak za ishođenje građevinske dozvole. Međutim, susjed je osporio, uz obrazloženje da je udaljenost toga dograđenog dijela za lift manja od minimalno dopuštene od međe s njim, što je netočno. Zbog toga sam pokrenuo sudski postupak za uređenje međa, koji, evo, traje već 15 mjeseci i ne vidi mu se kraja, kaže Slavko.

Dok nam je Slavko govorio, Milenka je Juru stavila na svoja leđa i, držeći ga da ne padne, nagnuta naprijed, ponijela ga uz stube. Tko bi majku i njezina sina invalida samo jednom vidio u tom položaju, stavio bi izvan snage sve zakone koji na bilo koji način priječe izgradnju lifta. U korist humanizma koji mora biti iznad svih zakona, a posebno izvan odnosa ljudi koji su primjereniji vučjem nego ljudskom rodu.

Bilonić: Ugradite lift, ali naše ne dirajte

Nije točno da se ne dopušta izgradnja lifta za invalidnog dječaka Juru Šipića. Potreba za liftom i njegova izgradnja nesporni su. U pitanju je dijete s posebnim potrebama i nitko se izgradnji lifra ne suprotstavlja, ali se moj otac Marko suprotstavlja namjeri Jurina oca Slavka da zloupotrebljavajući svoje invalidno dijete na obiteljskoj kući proširi balkon s kuhinjom do samo 40-ak centimetara do naše međe – kazao je Petar Bilonić, sin Marka, koji je prvi susjed Šipićevih, reagirajući na tvrdnje Milenke i Slavka Šipića da im susjedi ne dopuštaju izgradnju lifta.

Mada u našem napisu poimenice nije spomenut ni jedan susjed, Bilonić kaže da se optužbe Šipićevih odnose na njih, a one su, kada je u pitanju lift, potpuno neosnovane:

- Što se nas tiče, Slavko sutra može završiti započetu izgradnju lifta. Nitko ga s naše strane u tomu neće ometati. Nismo prijavili susjeda zbog bespravne izgradnje lifta, već zato što je on, osim lifta, želio proširiti kuhinju i balkon sve do naše međe. E, to ne dopuštamo. To je druga priča. On je protiv nas pokrenuo parnicu za uređenje međa i htio bi da se međe pomaknu kako bi mogao dobiti građevinsku dozvolu. Moj otac ne želi tuđe, ali neće dopustiti da mu otmu njegovo. Ako Šipić može po zakonu dobiti dozvolu za proširenje kuhinje i balkona s propisanom udaljenosti od naše međe, neka je dobije. Pritom neka to ne miješa s liftom za bolesno dijete, jer protiv postavljanja lifta ni moj otac niti bilo tko od nas nema ništa – kaže Petar Bilonić.

Napisao i snimio Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:34