StoryEditorOCM
Dalmacija‘ISKRA’ SE UGASILA

Sam plaća pokretanje ovrha da bi bivši radnici dobili barem siću

Piše PSD.
25. travnja 2013. - 21:39

Poduzeću “Dalmacija Iskra” iz Dugog Rata, kojemu je vlasnik tvrtka “Kerum”, rasprodani su strojevi za rad, isključen je telefon, blokiran je račun, a većini bivših radnika nisu isplaćene otpremnine, pa je direktor Zdravko Vulić osobno financirao pokretanje ovrha da bi “Dalmacija Iskra” od tvrtki, za koje kaže da su povezane s njezinim vlasnikom, naplatila 307 tisuća kuna za obavljene usluge.

Za pokretanje triju ovrha protiv tvrtki “Adriatic”, koja je vlasnik hotela “Marjan”, “Sapor”, u vlasništvu Igora Sapunara, nećaka Željka Keruma, te “Diokom Novi”, Vulić je iz svoga džepa platio 5000 kuna, što i nije mali iznos za osobu koja je zadnju plaću primila za rujan 2011. godine.

‘Diokom Novi’ bio je korektan, nije se žalio

Od “Diokoma Novog” na takav je način nedavno naplatio 10.000 kuna duga i 5000 kuna na ime kamata. − ”Diokom Novi” bio je korektan i nije se žalio na ovrhu − kaže Vulić − pa je sudski postupak okončan u samo mjesec dana.

Od tog je iznosa “Dalmacija Iskra” jednom radniku isplatila otpremninu. Treba namiriti još četrnaestoricu, a to će se učiniti kad “Dalmacija Iskra” od društva “Adriatic” naplati 168.000 kuna, odnosno od “Sapora” 96.000 kuna. Zdravko Vulić naglašava da je tvrtka “Kerum” podmirila sve svoje obveze prema “Dalmacija Iskri” .

− ”Dalmacija Iskra” proizvodila je 30 godina velike kutne brusilice i dijelove za slovensku “Iskru”. Željko Kerum kupio je tvrtku iz Dugog Rata u veljači 2008. godine, s upravnom zgradom, proizvodnom halom i zemljištem u stečaju tvornice ferolegura “Dalmacija” d.d., na Trgovačkom sudu u Splitu za tri milijuna eura. Tada je 29 radnika, među kojima su bili tokari, bravari, zavarivači, lakireri... te trojica inženjera, počelo raditi na održavanju tada brojnih Kerumovih trgovina. Obavljali su sve bravarske, vodoinstalaterske, električarske i ostale poslove − kaže Zdravko Vulić.

Nastavlja da je Kerum poslije upravnu zgradu i proizvodnu halu u kojoj je poslovala “Dalmacija Iskra” prodao tvrtki “Josa nekretnine” obitelji Milavić, koja je vlasnik “Studenca” iz Omiša. Milavići nisu izbacili radnike niti su njihovoj tvrtki naplaćivali najam i režijske troškove. Režije za “Dalmacija Iskru” plaćala je tvrtka “Fornix” Gorana Sapunara, Kerumova nećaka, koja je u istoj hali prije tri godine počela proizvoditi autodijelove.

Stečaj jedina nada

Kad su sredinom 2011. godine javnim prikupljanjem ponuda strojevi za obradu metala prodani brojnim zainteresiranim kupcima, 16 radnika “Dalmacija Iskre” proglašeno je tehnološkim viškom i dobilo je otkaze. Novcem od prodaje strojeva svim bivšim radnicima isplaćene su zaostale plaće. Osmorica radnika, i to vodoinstalater, električar, bravari i vozač, prebačeni su u tvrtku “Sapor” Igora Sapunara, gdje su nastavili raditi na održavanju “Kerum trgovina”.

No, i oni su danas bez posla, osim vozača, doznajemo od Zdravka Vulića, inače jedinog zaposlenika “Dalmacija Iskre”. Naglašava da je od 29 radnika “Dalmacija Iskre” bilo 22 muškarca, među kojima 16 hrvatskih branitelja, od kojih je sada njih 15 na Zavodu za zapošljavanje. Kaže da je prisiljen ili dati otkaz ili pričekati stečajnog upravitelja, kao posljednju nadu da će radnici naplatiti svoja potraživanja.

tanja gatin zebić
Snimio ante čizmić / cropix

U blokadi godinu dana

•• Račun “Dalmacija Iskre” u blokadi je od 14. svibnja 2012. godine, koja je 1. siječnja 2013. iznosila 230.000 kuna. Zdravko Vulić s bivšim radnicima, koji potražuju otpremnine, traži od Trgovačkog suda u Splitu pokretanje stečaja nad njihovom “Dalmacija Iskrom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:49