StoryEditorOCM
Dalmacijavjerni tradiciji

Novim čamcima imena Milorada Bibića Mosora i Veljka Rogošića

Piše PSD.
25. travnja 2013. - 20:08

Regatna flota veslačkoga kluba “Marina Kaštela” od danas je bogatija za tri nova čamca. Nose imena poznatih: našega pokojnoga kolege, novinara Milorada Bibića Mosora, proslavljenog plivačkog maratonca Veljka Rogošića i fra Ive Perana.

Veslački klub osnovala je 1996. skupina entuzijasta, na čelu s Joškom Berketom, Antom Topićem, Fabijanom Tadinom i ostalim Kambelovčanima, pod imenom HVK “Kaštela”. Klub 2008. mijenja ime u HVK “Marina Kaštela”, po svojem glavnom sponzoru.

Ovo je inače prvo proširenje flote nakon 2010., kad je klub dobio četverac nazvan po pokojnom klupskom veslaču Ivanu Jerčiću, tragično poginulom u prometnoj nesreći. Ivan Jerčić bio je veslač u HVK-u “Kaštela”, dvostruki prvak Hrvatske i član posade koja proglašena ekipom godine grada Kaštela.

Čamcima ime poginulih branitelja i poznatih osoba

HVK “Marina Kaštela” danas okuplja više od 100 djece i mladih, od kojih je tridesetak u natjecateljskim skupinama. Rezultati su im na zavidnoj razini. Na zadnjem državnom prvenstvu u veslanju klub je osvojio čak četiri zlata i jedno srebro. Na međunarodnome maratonu Vukovar − Ilok HVK “Marina Kaštela” je, predstavljajući svoj grad, bio ukupni pobjednik i pobjednik u kategoriji gradova. Redovito se natječe na regionalnim, državnim i međunarodnim regatama.

Klub zapošljava trenera i psihologinju, a volonterski u njegovoj upravi aktivno sudjeluju bivši njegovi veslači, mladi ljudi koji pomažu da klub bude na raspolaganju današnjoj djeci kao što je bio njima. Klub je i do sada čamcima davao imena po poginulim hrvatskim braniteljima iz Kambelovca, kao što su Ante Đolić, Dražen Šamadan, Nenad Božan, te ostalim poznatim osobama: Pater Perica, Miljenko Smoje, Don Kažo, Momčilo Popdaić, Dragan Britvić, don Mate Kaleb, Fabijan i Jakov, te Ante Zaninović.

Osmerac nosi ime Kaštel Kambelovca, a školski skifovi Polantana, Brce, Grafulin, Ribola, Mandrač, Tikvarin, Karlovo i Piškera. Blagoslov novih brodova bit će upriličen danas s početkom u 17 sati pokraj kluba u Kaštel Kambelovcu.

 jakov žarko
Snimio jakov prkić / cropix

Berket: To ima odgojni karakter

•• − Davanje imena brodovima ima prije svega odgojni karakter, čemu se u našemu klubu oduvijek posvećivala posebna pažnja. Zbog toga su se birala imena ili bivših sportaša ili lokalnih uglednika koji nisu izravno bili vezani uz klub. Prva tri broda dobila su imena po poginulim hrvatskim braniteljima iz Kambelovca, zatim su čamci (“samci“) dobili imena po svećenicima i viđenim ljudima koji su bili samci. Često se događalo da su upravo samci, neshvaćeni u svojem vremenu, bili idoli mladima. Istina je da Kaštela nemaju dugu natjecateljsku tradiciju, kao što su to splitski klubovi “Gusar“ i “Mornar”, ali isto je tako poznato da se u Kaštelima živjelo od veslanja. Kako nisu imali jak klub u svojem gradu, neki su kaštelanski veslači u splitskim klubovima ostvarili velike uspjehe na svjetskim natjecanjima − kazao je potpredsjednik kluba Joško Berket, čija je tvrtka glavni sponzor kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:00