StoryEditorOCM
Dalmacijaroditelji na mukama

Pedijatri neće u Imotski; Dr. Čikeš: Nas dvoje od posla padamo s nogu

Piše PSD.
24. travnja 2013. - 22:28
Molim vas, napišite, jer se jedino nadamo da ćemo putem javnosti potaknuti nekoga da nam riješi krucijalno pitanje koje se tiče zdravlja moje, ali i djece mnogih roditelja diljem Imotske krajine. Jer ovo što proživljavamo, s obzirom na činjenicu da su Imotska krajina i grad Imotski devastirani u svakom pogledu, ovim najnovijim problemom prešlo se sve granice.

U pitanju je zdravlje naše djece jer jednostavno nemaju adekvatnu liječničku skrb, nema pedijatara, pa mi majke i očevi sa strepnjom gledamo gdje ćemo odvesti na pregled naše dijete, tko će nam dati dijagnozu, ne daj Bože uputiti nas hitno za bolnicu. Jednostavno, kao da smo zaboravljeni. A kada ne vodite računa o zdravlju djece, tu nema budućnosti.

Tako nam se gotovo plačnim glasom preko telefona obratila Stanka Ajduk, majka petero malodobne djece, koja je, kaže, kao i mnogi drugi roditelji, silno zabrinuta za njihovu liječničku skrb.

‘Žao mi je roditelja, a  ponajprije djece...’

– Odlaskom dr. Ivana Kilića u mirovinu, i moja djeca, ali i još gotovo tisuću druge, ostala su nigdje. Sadašnjih dvoje pedijatara zaista su preopterećeni i ovim putem zahvaljujem dr. Vici Čikešu koji je, iako nisu u njegovoj evidenciji, primio moju djecu, pregledao ih i dao im odgovarajuću terapiju. A mogao me je i odbiti jer je njegova ambulanta, kao i drugoga pedijatra, svakodnevno prenatrpana djecom – riječi su gospođe Ajduk.
Priča ove majke nije nepoznanica u Imotskom, dapače, mnogo se govori o iznimno velikom problemu – nedostatku specijalista pedijatara.

Dva tima koja trenutačno rade imaju maksimalan broj djece koji je propisan zakonom, tako da praktički rade bez prestanka. S jedne strane lijepa vijest je poboljšanje demografske slike Imotskog i Imotske krajine, koja je uistinu iz godine u godinu u uzlaznoj putanji, a s druge strane katastrofalna je činjenica da vam dijete nema tko pregledati.

– Sve vam je to istina. Imam iznad maksimalnog broja djece i to njih više od 2000 u svome timu, baš kao i moja kolegica. Vjerujte mi, kako sjednem ujutro, nemam vremena ni vode se napiti. Prenatrpana je ambulanta, a moram ostati pribran, dosljedan struci i etičkom ponašanju, te svoj posao obaviti kako treba. A s druge strane, žao mi je roditelja, ponajprije djece koja čekaju na pregled, a ne mogu doći na red. Imotskom je hitno potreban treći tim. Ne ulazim sada u to kako i na koji način, samo stojim iza djece kojoj je, kao i svoj djeci u Hrvatskoj, zakonski zajamčena ista pedijatrijska skrb – riječi su pedijatra dr. Vice Čikeša.

Dr. Petric: Bespomoćni smo

– Znamo za problem u Imotskom i mogu vam kazati da sam i ja i svi mi u Županijskom domu zdravlja bespomoćni. Jednostavno, nitko od liječnika neće u Imotski. Pedijatara nema, sve ih je manje, a ni liječnici opće prakse neće u vaš kraj. Stvarno ne znam kako riješiti taj problem, a znam da dvoje pedijatara daju svoj maksimum u poslu – riječi su ravnatelja Županijskog doma zdravlja dr. Dragomira Petrica, koji nam je spomenuo i mogućnost aktiviranja jedne pedijatrice koja je već u mirovini, no tu je aktivnost zabranio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Sve u svemu, ovaj imotski slučaj vrlo je ozbiljan jer najmlađi, djeca, ostaju bez liječničke skrbi. A prema procjenama, njih je više od tisuću, pa su njihovi roditelji na mukama.

Neka nadležno Ministarstvo i Županijski dom zdravlja ponude pedijatrima, ili liječnicima opće prakse, veću plaću, bolje uvjete nego u većim gradovima, bit će sigurno onih koji će doći u Imotski. Jer, dogodi li se kakav nesretni slučaj kojemu djetetu, bit će onda kasno, zajednički je stav ogorčenih roditelja.

braco ćosić
Snimili braco ćosić  i nikola vilić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:40