StoryEditorOCM
Dalmacijau nebeskoj redakciji

Sućurac i "Slobodna" se oprostili od Jere: "Nema te tek dan i po, dva, a fališ nam do neba"

Piše PSD.
23. travnja 2013. - 20:52

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ U SUĆURCU

- Jera, prijatelju, ljudino, kolega, nema te tek dan i po, dva, a fališ nam, fališ nam svima - do neba. Naš dragi i neponovljivi Jera, najnemirniji, ali, prije svega dobri duh Slobodne Dalmacije, naš dugogodišnji noćni urednik, zauvijek je usnuo. Nakon punih 18 godina rada na vjerojatno najnapornijem novinarskom poslu, umorio se čovjek za kojega smo svi ipak vjerovali da će se zadnji umoriti.

- Otišao je tamo negdje gdje je sada već onih pravih novinara i urednika staroga kova, koji su doslovno živjeli i umirali za novine, puno više nego među nama preostalima. Pune dvije i pol godine, najčešće sa Calom u desku i Davom na Portalu, nakon što bi se cijela redakcija ispraznila, dočekivao sam Jeru, ne samo zbog potrebe posla, već i zbog toga što sam istinski uživao u druženju i radu s tim dobrodušnim, bučnim brkom iz Sućurca - kazao je na posljednjem ispraćaju našeg prijatelja, kolege i urednika Marija Jerčića, član uprave "Slobodne" i bivši glavni urednik Zoran Krželj.

Našeg neponovljivog Jeru, poslijepodne su na sućuračkom groblju na vječni počinak ispratili članovi njegove obitelji, rodbina, prijatelji ali i brojni kolege novinari, kako iz naše tako i iz drugih redakcija.

Naravno, uz onaj dugogogodišnji značajni trag novinarstva kojega je ostavio u redakciji Slobodne Dalmacije, naš Jera ostavio je duboki trag na nas Kaštelane, nas koji smo na sućuračkoj rivi, na kojoj je svaki dan ispijao jutarnju kavicu, od Jere učili poslu, i zajedno s njim raspravljali o gradskim temama.

Kaštela su se danas oprostila od čovjeka koji je zdušno volio svoj grad, posebno Sućurac, čovjeka koji je pod budnim okom imao svaku vijest, koju bi mi novinari s terena propustili, ili nebi znali za nju.

Čovjeka koji nas je učio, čovjeka koji je na mene, kao svog mlađeg kolegu iz naših Kaštela, zagrmio milijun puta. Ali iz najboljih namjera. Iz namjere da nas nauči poslu.

Od našeg nezaboravnog Jere danas su se na groblju u Sućurcu oprostili i predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije Miroslav Ivić, glavni urednik Krunoslav Kljaković, te brojne osobe iz političkog i društvenog života Kaštela.

Adio naš dobri Jera!

KOMEMORACIJA U SLOBODNOJ DALMACIJI

Slobodna Dalmacija danas se oprostila od Maria Jerčića, svog dugogodišnjeg noćnog urednika i novinara.

U redakciji u Dugopolju u podne je održana komemoracija, na kojoj su o Jerčiću i njegovom profesionalnom i životnom putu govorili glavni urednik Krunoslav Kljaković i njegov zamjenik Robert Žaja.

- Iza profesionalca Maria zasigurno će ostati priča o noćnom uredniku koji je najduže o svih bio na toj krajni odgovornoj, stresnoj, teškoj dužnosti. A ja bi bio sretan kad bi ga mi u "Slobodnoj" pamtili po još jednoj osobini koja u novinarstvu to više dobija na vrijednosti što je manje ima. Riječ je o odgovornosti.

Mario Jerčić bio je krajnje odgovoran urednik. Provjeravao je informaciju, podatak, izjavu...ako je trebalo i stotinu puta. Zvao je na sve strane, dopunjavao, angažirao, animirao novinare da se razbude i napišu što treba. Mario je pripadao naizgled odumirućoj generaciji novinara i urednika školovanih u praksi i odgojenih na čvrstim novinarskim načelima – kazao je Kruno Kljaković, glavni urednik Slobodne Dalmacije.

- Naš Mario uvijek se borio s rokovima tiskanja, vodio bitku s rotacijom i distribucijom, ispravljao i pokrivao tuđe pogreške, često preuzimao i našu odgovornost, ali rotacijom života i sam je, prije roka, otišao u nebesku distribuciju i postao najbolnija novinska vijest. Živio je za 'Slobodnu' otkako ga poznajem, od davne 83. kada smo zajedno pekli novinski zanat u gradskoj rubrici...

Postao je zaštitni znak redakcije, njezin dobri noćni duh, moja slatka noćna mora, bio istinski profesinalac staroga kova, vrstan urednik i i još izvrstniji čovjek. Fališ mi prijatelju, fališ nam svima, fališ svojoj 'Slobodnoj'... - rekao je Žaja.

JAKOV ŽARKO, PSD


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:21