StoryEditorOCM

Osmi nacionalni sajam pršuta: MEL i Mataš šampioni

Piše PSD.
21. travnja 2013. - 01:24
Šampionsku medalju za kvalitetu na 8. nacionalnom sajmu pršuta koji je u subotu održan u Sinju osvojili su dalmatinski pršuti tvrtki MEL iz Hrvaca i Mataš iz Jasenica. Kako se nitko iz tvrtke Mataš nije pojavio na proglašenju, šampionska medalja uručena je samo Sanji Lovrić iz MEL-a, supruzi suvlasnika. 

Ova dvorana ući će u povijest jer su u njoj pršuti samo zlatne kvalitete. Kvalitet dalmatinskog pršuta ove godine ocjenjivali smo moji kolege i ja koji profesionalno i(li) znanstveno ocjenjujemo kvalitet hrane. Ocjenjujući svih 20 pristiglih uzoraka ostali smo zatečeni, provjeravali smo sami sebe. Kvalitet svih ocjenjivanih uzoraka je vrhunski. To je rezultat rada naših pršutara. Ali i ovoga sajma koji je od svojeg prvog izdanja svake godine podizao kvalitet dalmatinskog pršuta. Prvih godina sajma bila je gužva pri samom dnu kvalitete. Ove godine dogodila se gužva na vrhu. Dalmatinski pršut kao vodeća delicija naše regije spreman je po svojoj kvaliteti na osvajanje tržišta Europske unije - kazao je prof. dr. Mirko Gugić, predsjednik povjerenstva za ocjenu kvaliteta dostavljenih uzoraka. 

Uz MEL i Mataš kao šampione svih ostalih 18 ocijenjenih uzoraka osvojilo je zlatnu medalju. To su pršutane Bura, Delicije Marović, Mijukić Prom, Žužić, Gradina, Pavić, Svilaja, Kulina Tommy, Herceg, Pršut Voštane, Smjeli, Roca, MI Vajda, Baba delicije(u kategorijama dimljenog i nedimljenog) i Pisinium. 

Nagrade su uručile Ana Barać, autor i organizator sajma i zamjenica gradonačelnika Sinja Elena Perković Paloš. 

Slijedeći 9. po redu nacionalni sajam pršuta održat ćemo u Europskoj uniji. Kvalitetom pršuta već smo na vrhu Europe. Sretna sam što je ovaj sajam pridonio tomu - kazala je Barać. 

Primajući šampionsko priznanje Sanja Lovrić od uzbuđenja teško je pronalazila riječi. 

Ovo je rezultat rada naše obitelji, naše tvrtke i svih naših zaposlenika. Sretna sam - kazala je Sanja.

Smanjili smo proizvodnju, sveli je na oko 5 tisuća komada godišnje pri čemu smo sebi zadali da moramo imati vrhunski kvalitet. Znali smo da smo na dobrom putu, a ovo nam je samo potvrda. Do sada smo na sajmu u Sinju već jednom bili šampioni, jednom smo osvojili zlatnu i jednom brončanu medalju. Ubuduće kvalitet naših pršuta može biti samo šampionski, a sve ih plasiramo kroz vlastitu prodajnu mrežu - kazao nam je Jakov Lovrić, suvlasnik MEL-a.

Toni Paštar Snimio: Božo Vukičević 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:17