StoryEditorOCM

Evidentirana 974 groba s oko 2000 raznih predmeta

Piše PSD.
15. travnja 2013. - 00:22
U solinskom Tusculumu, područnoj zgradi Arheološkog muzeja Split, predstavljeni su brojni arheološki nalazi pronađeni prilikom istraživanja jugoistočne antičke nekropole na predjelu Smiljanovac u Solinu koji su bili provedeni uoči gradnje prodajnog centra “Lidl” od 2011. do lipnja 2012. godine. Predmeti pronađeni u grobovima pokojnika datiraju u razdoblje od 2. stoljeća prije Krista, pa sve do 6. stoljeća nove ere, kazao je to ovom prilikom arheolog Slavko Galiot čije je poduzeće “Delmat Galiot” obavljalo spomenuta istraživanja i obrađivalo nalaze.

- Riječ je o jednoj od većih salonitanskih nekropola koja se protezala, inače, sve od Vranjica do solinskog Japirka i još istočnije. Tijekom naših istraživanja evidentirali smo 974 groba s 2000 nalaza među kojima su i fibule-kopče, naušnice, narukvice, prstenje, ukrasne igle, oruđe, oružje, keramički materijal i staklene boce. Pronašli smo tada i dio jednog objekta za koji se pretpostavlja da je služio za fortifikaciju – naveo je Galiot, zahvaljujući stručnoj ekipi i svim ljudima koji su radili na istraživanju. Također je istaknuo kako se nada da će do kraja godine sve to biti ukoričeno i u monografiji, u čemu će, kako je to iskazao ovom prilikom i solinski gradonačelnik Blaženko Boban, pripomoći i Grad Solin.

- Zbog iznimno bogate baštine, dobar dio arheoloških eksponata pronađenih u Saloni i općenito Solinu iz nekih drugih razdoblja života grada ne možemo u potpunosti adekvatno prezentirati pa nam je u planu otvaranje još jednoga muzejskog prostora u Solinu. Na taj smo put već krenuli s promišljanjima i razgovorima, a treba spomenuti da tijekom ljeta očekujemo i otvaranje stalne Galerije – istaknuo je Boban. Ema Višić Ljubić, viša kustosica splitskog Arheološkog muzeja, kojima je predan na čuvanje ovaj obrađeni materijal, istaknula je kako je ovaj Muzej čvrsto vezan za Salonu, te se i dalje nada dobroj suradnji s Gradom na prezentaciji ovakvih zbirki.

Među izloženim predmetima zanimljivo je bilo vidjeti i pribor za ribolov ili zidarske alatke, kao što je špatula, pronađene u grobovima pokojnika, prema čemu se može pretpostaviti i čime se netko od njih bavio tijekom svog života.

miA SESARTIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:40