StoryEditorOCM

U Solinu održana smotra dječjeg folklora

Piše PSD.
11. travnja 2013. - 23:42
U starom susjedstvu kamene kućice i cviće u pitarima, a pod ponistrom na sušilu rikamana bjankarija...i u dvoru puno slatke dičice koja se igraju na vatala, poskakuju, pjevaju ili broje: "Enci benci na kamenci..."

Scenografija je to pred kojom su u Domu kulture Zvonimir mališani iz solinskih Dječjih vrtića "Cvrčak" te njihovi gosti uz pomoć svojih odgajatelja otrgli od zaborava dio pjesama, igara i brojalica našega kraja, te ih pospremili u svoju škrinjicu s folklornim blagom koje će nastaviti baštiniti.

To je prema riječima Davora Mikasa, ravnatelja solinskih Dječjih vrtića "Cvrčak" i cilj ove manifestacije koju priređuju 6. godinu pod nazivom "Oklen si dite".

- Večeras smo se još jednom okrenuli u prošlost, što je veoma važno jer sagledavanje tradicije jasnije nam otvara i puteve koji su pred nama – kazao je Mikas zahvalivši se uz cvijeće i odgojiteljici Maji Matas, pokretačici ovih folklornih vrtićkih susreta.

Također je dodao kako se svake godine trude da priredba bude sve bolja, čemu svakako pridonose i folklorne radionice koje je vrtić organizirao.

Budući da je sala bila puna roditelja, baka i djedova malih folkloraša, kao i brojne druge publike, solinski dogradonačelnik Joško Delale je u uvodnom obraćanju pohvalio manifestaciju i istaknuo kako će se Grad potruditi da se izgradi još veći dom za ovakve prigode.

U programu su tako sudjelovala djeca vrtića "Sveti Anastazije”, “Papaline”, “Škrinjica”, “Sveti Roko”, “Pinokio”, dječja folklorna igraonica “Labuda” i gosti iz privatnog dječjeg vrtića “Princeza” iz Splita.

I veliki i mali mogli su tako uživati u koračićima splitske Monfrine i Era s onoga svijeta ili, kao što je u najavi programa naglasila Bernarda Roudi, također jedna od odgojiteljica, samo uživati u vremenu kada je za druženje bila dovoljna samo zelena livada, štap ili komadić krpe.

Mia Sesartić
Snimio: Duje Klarić / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:45