StoryEditorOCM
Dalmacijaimamo i viška energije

Hvala kiši, izvozimo struju - blizu rekorda iz 1985. godine

Piše PSD.
12. travnja 2013. - 18:45
Zahvaljujući izvanredno povoljnim hidrološkim prilikama u hidroelektranama na slijevu rijeke Cetine ovih dana pljušte rekordi u proizvodnji električne energije uz istovremeno do vrha napunjena akumulacijska jezera Peruču i Buško blato.

Blizu rekorda 1985.

Prema podacima Dragana Milanovića s meteorološke postaje Sinj u Glavicama, od početka prosinca do kraja ožujka pale su 754 litre kiše po metru kvadratnom. Višegodišnji prosjek za cijelu godinu je nešto manji od 1200 litara.

Samo u ožujku palo je 220,6 litara po kvadratu, tek dvije litre manje od apsolutnog rekorda iz 1985. godine.
Za prvih 9 dana travnja napadalo je 80 litara po kvadratu, a višegodišnji prosjek je 96 litara. Slična hidrologija, ponegdje još izdašnija, bila je na cijelom slijevu rijeke Cetine koji seže sve do Kupreških vrata.

Rezultat takve hidrologije ogleda se u rekordnoj proizvodnji u svih pet hidroelektrana : Peruči (60 MW), Orlovcu (240), Đalama (40), Kraljevcu (50) i Zakučcu (480).

Istovremeno su se napunile akumulacije, pa je vodostaj jezera Peruča u utorak bio tek 90 centimetara niži od vrha vodonepropusnog dijela brane. Na jezeru Buško blato obaraju se svi dosadašnji rekordi. Vodostaj akumulacije viši je za oko 1 metar od injekcijske zavjese.

U Buškom blatu akumulirano je više od 700 milijuna kubika vode. Samo ta količina vode kroz turbine Orlovca, Đala i Zakučca dostatna je za proizvodnju gotovo 1,2 milijarde kilovatsati.

HEP je stoga stavio izvan proizvodnje nekoliko termoelektrana koje koriste skupi mazut, a smanjenom snagom radi i TE Plomin na ugljen.

Hidroelektrane proizvedu struje više od hrvatskih potreba, pa HEP posljednjih dana izvozi velike količine koja na burzi u Leipzigu ima visoku cijenu. Dnevno se izveze oko 5 posto proizvodnje. Rekord je zabilježen prošle nedjelje kada je stranim kupcima isporučeno 25 posto hrvatske dnevne proizvodnje struje.

T. PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:08