StoryEditorOCM
Dalmacijaželjni igre

Vrgorčani mogu samo sanjati igralište

Piše PSD.
7. travnja 2013. - 14:49
Dok druge sredine, poput otoka Visa, uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije grade nogometno igralište, generacije Vrgorčana sanjaju nogometni teren već desetljećima.

No, Vrgorac ima dugu i bogatu nogometnu tradiciju. Prvi nogometni klub u ovom kraju osnovan je prije početka Drugog svjetskog rata, a zvao se “Strijelac” i svoje utakmice igrao je pokraj vinarije, gdje se danas nalaze poslovni prostori “Prometa Makarska”. No, upravo zbog izgradnje garaža na tom dijelu, klub se ugasio jer je ostao bez igrališta.

Nakon toga, potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća, osnovan je “Pošk”. Međutim, zato što nije bilo političke volje i zajedništva da se napravi nogometno igralište u Vrgorcu ili Velikom Prologu, klub je morao domaće utakmice igrati u Ljubuškom i Pločama. Posljednje dvije sezone igrao je na improviziranom terenu u Rastoku, ali samo ljeti jer se za vrijeme zimskih mjeseci tu jedino mogao igrati vaterpolo.

U isto vrijeme pojavio se i drugi nogometni klub na vrgoračkom području - “Vrgorac”, koji je svoje domaće utakmice igrao u susjednom Ljubuškom, a zadnju sezonu u Rastoku. Dakle, za sva tri kluba koja su nekad postojala u Tinovu gradu može se reći da su ugašena zbog toga što igrači nisu imali odgovarajuće uvjete za treniranje, odnosno pravo domaće nogometno gnijezdo.

Agonija je to koja traje, evo, 73 godine. Međutim, unatoč nedostatku nogometne infrastrukture, vrgorački kraj bio je i ostao pravi rasadnik talenata, a to dokazuje niz prvoligaških igrača, među kojima su Siniša Jukić, Mateo Roskam, Zoran Nižić, te proslavljeni hrvatski reprezentativac Alen Bokšić.

No, kako bi se konačno riješila ova agonija, aktualna gradska vlast početkom 2005. godine uhvatila se u koštac s ovim problemom i počela izgradnju nogometnog terena u Banji, u koji su dosad uložili oko 1,3 milijuna kuna.

Međutim, prazna gradska blagajna zaustavila je dovršetak projekta, postavljanje travnate podloge i zaštitne ograde, za što je potrebno oko 1,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, Vrgorac je vjerojatno jedini grad u Hrvatskoj koji nema svoje nogometno igralište ni klub. Kako bi konačno dočekali svoj dugogodišnji san, Vrgorčani su se obratili za pomoć HNS-u i predsjedniku Davoru Šukeru, u Rusanovoj 13 spremni su preskočiti u pomoć.

Postavlja se logično pitanje tko i za čije interese opstruira dovršetak nogometnog igrališta u Banji, odnosno kome to nije u interesu. Nije li dosta toga da djeca, ako žele trenirati nogomet, moraju svakodnevno putovati u 36 kilometara udaljenu Makarsku i strepiti kakvo će vrijeme s obzirom da ih dosta stopira.

No, potpredsjednik vrgoračkoga Gradskog vijeća Davor Radić, unatoč otvorenom opstruiranju nekih pojedinaca, ne želi odustati od ovog projekta.

MATE PRIMORAC

Župane, pomozite!

- Zatražit ću sastanak s predsjednikom ŽNS-a Alojzijem Šuprahom i pitat ga otvoreno što će Savez učiniti u vezi s ovim pitanjem, jer za Vrgorac godinama nije ništa napravljeno. Bez obzira što se svako malo šalju dopisi Šuprahi i ljudima u HNS-u da Vrgorcu ne treba igralište. Isto tako, tražit ću i od župana Ante Sanadera pomoć. Ako se moglo pomoći Visu, mislim da se može i Vrgorcu SEnD ističe Radić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:53