StoryEditorOCM
Dalmacijasplit - stari grad

Vratite nam ‘Hektorovića’, ‘Ujević’ je obična ‘šešula’

Piše PSD.
4. travnja 2013. - 19:02

Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika iz Staroga Grada - Farosa uputila je protestno pismo riječkoj Jadroliniji tražeći hitnu zamjenu m/t “Tin Ujević” na liniji 635 Split - -Stari Grad, o čemu je upoznala Vladu RH, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te Splitsko-dalmatinsku županiju.

Naime, u GO HSU smatraju da ta frekventna i najvažnija linija za otok Hvar zaslužuje puno bolji trajekt od “Tina Ujevića”, koji je po njima više jedna obična “šešula” nego pravi trajekt. Predsjednik organizacije i istaknuti sportski dužnosnik Vicko Šoljan bio je svjedokom kada je prilikom uređenja i puštanja u promet m/t “Petar Hektorović” bilo obećano da će se njime pokrivati upravo ta linija za koju je i kupljen, međutim, nadležni se toga, nažalost, ne pridržavaju.

- Linija Split - Stari Grad od davnina je jedna od najrentabilnijih na Jadranu. Trajekt “Tin Ujević” vozi dva sata, koliko je vožnja trajala i prije 50 godina, a da ne može izdržati ni malo veći vjetar, kao što je npr. bilo 19. ožujka, kada smo čitav dan bili odsječeni od svijeta, bez elementarne opskrbe i novina. Zar je to normalno?

A kada i održava liniju, čak i za manjeg vjetra znaju se dogoditi nesreće, zbog čega ispaštaju putnici, kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je pao TV prijemnik i skoro ubio jednog našeg sugrađanina - tvrde u HSU-u i dodaju da se strani gosti koji putuju na naš najsunčaniji škoj, koji je svrstan među deset najljepših na svijetu, i po mirnome moru osjećaju vrlo neugodno, a kamoli kad se riječ o većem nevremenu.

Članstvo stranke, kako stoji u pismu što ga potpisuje upravo Šoljan, protestira protiv “Tina Ujevića” zato što je među putnicima općenito velik broj umirovljenika koji često putuju u Split radi liječničkih pregleda i drugih potreba. Stariji ljudi zbog svojih godina sve više strahuju od nesreće na moru, osobito jer je i putnik ozlijeđen TV prijamnikom bio umirovljenik.

Umirovljenici također zamjeraju općinskim načelnicima i gradonačelnicima s otoka Hvara što posljednjih godina nisu uspjeli isposlovati bolji trajekt za liniju Split - Stari Grad, dok upravi Jadrolinije sugeriraju da im se što prije vrati m/t “Petar Hektorović”, a prilikom nabave novih brodova osigura suvremen, brz i komforan trajekt kako to i priliči 21. stoljeću u kojem živimo.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:35