StoryEditorOCM
Dalmacijadaj 16,9 milijuna kuna

Grad Trogir prodaje Stanicu za tehnički pregled

Piše PSD.
3. travnja 2013. - 19:24

Gradsko vijeće Trogira dalo je suglasnost Skupštini trgovačkog društva “Dobrić” d.o.o. da proda Stanicu za tehnički pregled vozila u Planom, čija je vrijednost procijenjena na 16.966.572,00 kuna. Za tu nimalo laku odluku glasalo je sedam vijećnika vladajuće koalicije SDP−HNS−HSU, kojima se pridružio vijećnik HSLS-a Ivan Kuzmanić. 

Predsjednik kluba vijećnika spomenute koalicije SDP-ovac Drago Mindoljević bio je protiv, kao i petorica HDZ-ovaca, koji su u znak bojkota napustili sjednicu, dok vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević Stipo Milić nije bio dok se glasalo.

Ante Bilić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje prostorom i komunalno gospodarstvo pri Gradu Trogiru, koji je pribavio potrebne suglasnosti za prodaju, kazao je da je za odluku o prodaji presudila opterećenost te tvrtke s oko 30 milijuna kuna kreditnih zaduženja kod različitih banaka podignutih od 2005. do 2009. godine, te da je na snagu stupio Zakon o stečaju trgovačkih društava i predstečajnoj nagodbi koju bi to društvo trebalo pokrenuti. 

Kako bi se to izbjeglo i tvrtka izišla iz velikih financijskih problema i spasila svoju imovinu koja je pod hipotekom, a vjerovnici namirili svoja potraživanja, odlučeno je da se Stanica proda, to više što nije u sklopu komunalnih djelatnosti koje tvrtka obavlja, istaknuo je Bilić. 

U podužoj raspravi lomila su se koplja između vladajućih i oporbe treba li Stanicu prodati. Pri glasanju odlučila je ruka HSLS-ovca Kuzmanića.

“Na meni je velika odgovornost s obzirom na to da će moj glas odlučiti. Ali, to ću učiniti nakon gradonačelnikovih izjava koje drže vodu, pa što bude! Bolje je da mi prodamo našu imovinu nego netko drugi”, rekao je, misleći pritom na banke. Drago Mindoljević, ujedno potpredsjednik trogirskog SDP-a, izvijestio je vijećnike kako su ga 17 članova te stranke i neki, kako je rekao, glasači zamolili da ne glasa za tu odluku.

“Budući da Gradski odbor SDP-a nije raspravljao o tome, ne obvezuje me stranačka stega. Ne želim uzeti tu hipoteku da sam prodavao gradsku imovinu, to više što se radi o vrijednoj nekretnini”, poručio je. “Naš vijećnik se izjasnio. Svi koji su u klubu vijećnika su zbog stranke, a vijećnici SDP-a, HNS-a i HSU-a su za spomenutu odluku”, rekao je gradonačelnik Damir Rilje. 

On je objasnio da je Stanica u vlasništvu “Dobrića” koji je bivša HDZ-ova vlast zagušila kreditima, od kojih je poznat samo onaj od 10 milijuna kuna kojim je kupljen bivši Dom “Mosor“. U njemu je danas smješten “Trogir holding”, kojemu je pripojen i “Dobrić”, no nije poznato gdje je otišao novac ostalih kredita. Jamac za te kredite bio je Grad, iako nisu prikazani u službenim knjigama Grada.

“Od 2009. do danas Grad je raznim plaćanjima i reprogramima smanjio obveze na oko 24 milijuna kuna za glavnice bez kamata”, objasnio je Rilje. Dodao je kako je aktualna vlast 2009. godine zatekla da je “Euro Daus” d.d., na ime naknade za korištenje te Stanice, Hvidri Trogir plaćao mjesečnu naknadu od 500 eura. 

Ugovor o tome potpisali su u ime Hvidre njezin tadašnji predsjednik i bivši dogradonačelnik Vinko Brkan, a u ime Grada bivši gradonačelnik Vedran Rožić. “Bio je to štetan ugovor od kojega ni ‘Dobrić’ ni Grad nisu imali i nemaju nikakve koristi”, ustvrdio je Rilje. 

HDZ-ovci su vladajuće prozvali da samo dva mjeseca prije lokalnih izbora prodaju vrijednu nekretninu koja vlasnički nije sređena i koja je u koncesiji do 2017. godine. Rekli su da je to pravno nemoguće provesti. 

“Nismo tek tako ušli u rasprodaju gradske imovine, odnosno ‘Dobrićeve’. Krediti su naš ugušili, a želimo spasiti vrijedne ‘Dobrićeve’ nekretnine koje su pod hipotekom i tu je kraj priči”, zaključila je zamjenica gradonačelnika Vedrana Zelalija. Predsjednik Vijeća Pere Maravić drži da je to bila teška, no neminovna odluka. 

Tekst i snimka: Gordana Dragan


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:27