StoryEditorOCM
Dalmacijačesti prekidi

Obećanje iz HEP-a nije riješilo muke sa strujom u cetinskom kraju

Piše PSD.
2. travnja 2013. - 22:28

U desetak naselja cetinskoga kraja kažu da u njima nestaje struje čim počne naoblaka. Kako i ne bi kad se sva ta naselja s više od 7000 stanovnika opskrbljuju 10-kilovoltnim dalekovodom dugim nevjerojatnih 55 kilometara. Zbog toga potrošači priključeni na taj dalekovod ostvaruju dvostruki rekord: prvo, imaju najduži dalekovod na tako niskom naponu i, drugo, upravo zbog takvog dalekovoda rekorderi su u prekidima opskrbe strujom, da se o naponskoj kvaliteti i ne govori.

Znajući za to, u Hrvatskoj elektroprivredi odlučili su takvo nepovoljno i nedopustivo stanje promijeniti. Sinjanima je to osobno došao reći Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a. Krajem veljače Koračević je na konferenciji za novinare u Sinju najavio da će najkasnije za mjesec i pol dana pokraj brane Peruča početi izgradnja 35-kilovoltne trafostanice kojom će se osigurati kvalitetna opskrba električnom energijom za oko 7000 stanovnika cetinskoga kraja, spojenih na spomenuti 55 kilometara dugi 10-kilovoltni dalekovod, kao i radne zone Vukove stine u Hrvacama.

‘Zapelo je zbog izmjene koncepcije TS Hrvace’

− Naša infrastruktura u cetinskom kraju nije primjerena potrebama. HEP-u je još 2010. godine istekla zakonska obveza da svim potrošačima osigura kvalitetnu opskrbu električnom energijom.

Ta obveza mora se ispuniti što prije, posebno prema cetinskom kraju, u kojemu su smješteni značajni hidroelektroenergetski objekti HEP-a. Ova trafostanica, čiju ću izgradnju osobno nadzirati, ključni je objekt za dio Sinja i općine Hrvace. U njezinu izgradnju HEP će uložiti između 15 i 20 milijuna kuna. Paralelno ćemo izgraditi niz manjih trafostanica i rekonstruirati niskonaponsku mrežu – rekao je Zlatko Koračević u Sinju.

Od tih riječi predsjednika Uprave HEP-a prošla su, evo, više od dva mjeseca, a kod brane Peruča, na lokaciji gdje je još prije dvadesetak dana trebala početi gradnja 35-kilovoltne trafostanice, i nadalje je kamenjar obrastao korovom. Stoga smo upitali HEP što se događa, hoće li se trafostanica graditi i, ako hoće − kada.

U odgovoru koji smo dobili od HEP-ova Sektora marketinga i korporativnih komunikacija stoji: “HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. gradit će trafostanicu Hrvace, kako je i najavio predsjednik Uprave Zlatko Koračević. U tijeku je priprema natječajne dokumentacije za građevinske radove trafostanice, koju planiramo obaviti u travnju 2013. godine. Nova zakonska regulativa zahtijeva izmjenu koncepcije TS Hrvace. Stoga smo pristupili izmjeni i dopuni dokumentacije u elektrodijelu.

Zbog stupanja na snagu Zakona o tržištu električne energije i prilagođavanja Trećem paketu energetskih propisa EU-a, po kojemu sva postojeća i planirana 35-kilovoltna postrojenja trebaju biti u nadležnosti HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o., potrebno je ishoditi izmjene i dopune lokacijske dozvole. Planirano vrijeme građenja TS Hrvace je 18 mjeseci od potpisivanja ugovora”.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:18