StoryEditorOCM
Dalmacija"prvenstvo" brača

Najbolju sirnicu priprema Supetranka, ali naslov ide u Škrip - pročitajte pobjednički recept

Piše PSD.
1. travnja 2013. - 22:59
Na drugoj smotri sirnica otoka Brača koja je održana na Uskrsni ponedjeljak u Nerežiščćima, pod pokroviteljstvom istoimene općine, naslov pobjednika pripao je sirnici iz Škripa, najstarijeg naselja na otoku.

Pobjedničku sirnicu pripremila je Katija Cukrov iz Supetra, ali s obzirom da je njezin suprug porijeklom iz Škripa sirnica je prijavio pod natjecateljskom zastavom Škripa.

Tako je pobjeda i laskavi naslov „Čuvari kulinarske tradicije otoka Brača 2013“  otišao u Škrip.

Na natjecanje je stiglo 29 uzoraka sirnica, a bilo je zastupljeno 9 mjesta: Bol, Selca, Škrip, Supetar, Sutivan, Ložišća, Postira, Pučišća i Mirca. Gastronomski žiri ocjenjivao je izgled, okus, miris i strukturu natjecateljskih sirnica.

- Vjerujte mi noćas sam pet puta ustajala iz postelje kako bi premjesila i obrnula sirnicu. Nagradu doživljavam kao svojevrsno priznaje za uložen trud i ljubav spram sirnici. Recept sam dobila od moje pokoje tetke Kore - kazala je s pobjedničkim osmjehom na usnama Katija Cukrov dok su brojni posjetitelji željeli degustirati njezinu sirnicu.

Katija Cukrov nije krila recept svoje pobjedničke sirnice.

Evo ga: 1 kg brašna, 7 žumanjaka, 3 cijela jaja, 1 maslac, 25 dekagrama šećera, 4 vanilin šećera, malo ruma i malo ruže, kora od limuna i naranče… ako je nešto i zaboravila nećemo joj zamjeriti jer su je svi željeli pozdraviti i čestitati.

Cilj događanja je bio, pojasnili su organizatori, okupiti predstavnike iz što više bračkih mjesta kako bi se utvrdilo koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi tradicionalnog Uskrsnog kolača-sirnice. Bila je to prilika da se međusobno razmjene iskustva, recepti, savjeti i ideje.

U prigodnom programu nastupila je ženska kapa „Užonca“ iz Bola te muške klape „Blaca“ iz Nerežišća i Morbin iz Donjega Humca, a za djecu je priređen Uskrsni igrokaz.

I djeca i odrasli nadmetali su se u borbi i  kotrljanju s jajima, a bilo je govora i o tradicijskim Uskršnjim običajima na najvećem dalmatinskom otoku.

Tako su se svi sudionici Druge smotre sirnica otoka Brača bili u prilici dobro zabaviti, ugodno se družiti i lijepo se osladiti.

Tekst i foto: IVICA RADIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:13