Pobjedničku sirnicu pripremila je Katija Cukrov iz Supetra, ali s obzirom da je njezin suprug porijeklom iz Škripa sirnica je prijavio pod natjecateljskom zastavom Škripa.
Tako je pobjeda i laskavi naslov „Čuvari kulinarske tradicije otoka Brača 2013“ otišao u Škrip.
Na natjecanje je stiglo 29 uzoraka sirnica, a bilo je zastupljeno 9 mjesta: Bol, Selca, Škrip, Supetar, Sutivan, Ložišća, Postira, Pučišća i Mirca. Gastronomski žiri ocjenjivao je izgled, okus, miris i strukturu natjecateljskih sirnica.
- Vjerujte mi noćas sam pet puta ustajala iz postelje kako bi premjesila i obrnula sirnicu. Nagradu doživljavam kao svojevrsno priznaje za uložen trud i ljubav spram sirnici. Recept sam dobila od moje pokoje tetke Kore - kazala je s pobjedničkim osmjehom na usnama Katija Cukrov dok su brojni posjetitelji željeli degustirati njezinu sirnicu.
Katija Cukrov nije krila recept svoje pobjedničke sirnice.
Evo ga: 1 kg brašna, 7 žumanjaka, 3 cijela jaja, 1 maslac, 25 dekagrama šećera, 4 vanilin šećera, malo ruma i malo ruže, kora od limuna i naranče… ako je nešto i zaboravila nećemo joj zamjeriti jer su je svi željeli pozdraviti i čestitati.
Cilj događanja je bio, pojasnili su organizatori, okupiti predstavnike iz što više bračkih mjesta kako bi se utvrdilo koliko su očuvane gastronomske tradicije otoka u pripremi tradicionalnog Uskrsnog kolača-sirnice. Bila je to prilika da se međusobno razmjene iskustva, recepti, savjeti i ideje.
U prigodnom programu nastupila je ženska kapa „Užonca“ iz Bola te muške klape „Blaca“ iz Nerežišća i Morbin iz Donjega Humca, a za djecu je priređen Uskrsni igrokaz.
I djeca i odrasli nadmetali su se u borbi i kotrljanju s jajima, a bilo je govora i o tradicijskim Uskršnjim običajima na najvećem dalmatinskom otoku.
Tako su se svi sudionici Druge smotre sirnica otoka Brača bili u prilici dobro zabaviti, ugodno se družiti i lijepo se osladiti.
Tekst i foto: IVICA RADIĆ