StoryEditorOCM
Dalmacijapokajnik sav obučen u crno

Sućurjani u teoforičnoj procesiji - jedinstvenoj na Hvaru

Piše PSD.
30. ožujka 2013. - 13:16
Brojni Sućurjani i hodočasnici su na Veliki petak uvečer sudjelovali u teoforičnoj (Bogonosnoj) procesiji po Gornjoj i Donjoj bandi, a koja je krenula iz župne crkve sv. Jurja (1897.). Takve procesije u Dalmaciji su prihvaćene još u 16. stoljeću, a ova na istočnoj punti otoka Hvara jedinstvena je po tome što teški crni križ bez Raspetoga, veličine 2.20 x 1.40 metara i debljine 15 centimetara, skovan od daske 'trice', nosi muškarac - pokornik, okajnik svojih grijeha, i zato je također sav obučen u crno (samo s otvorima za oči), da se ne bi znalo tko je križonoša.

Naravno, prema starom običaju iza križonošine pratnje i pjevača četiri muškarca nosila su baldahin, a ispod kojeg je bio župnik fra Stipo Marčinković s monstrancom (pokaznicom) u kojoj je velika posvećena hostija (Presveti).

Procesija se tradicionalno zaustavila na četiri mjesta, upravo zato da bi fra Stipo blagoslovio svoj Sućuraj i nazočne vjernike okrećući se na sve četiri strane svijeta. Po povratku u crkvu uslijedila je ona 'Slavite Gospodina jer je dobar', a osjećaj je bio poseban, baš takav kao da su nesporazumi i razlike među ljudima barem privremeno nestali. 

Ovakva pokornička procesija razlikuje se od svih drugih procesija na otoku Hvaru, kao i u cijeloj Hvarsko-bračkoj-viškoj biskupiji, vjerojatno zato što su se Sućurjani od 8. stoljeća naseljavali s područja ušća rijeke Neretve, gdje i danas postoje ovakve i slične procesije, npr. u Opuzenu (Crni Šimun), Slivnu Ravnom i drugim mjestima.

Tekst: Mirko Crnčević
Foto: Jelena Modrić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:20