StoryEditorOCM
DalmacijaNISU SAMI

"Lip mi je Uskrs, imat ću slatko, kokoš i krumpire"

Piše PSD.
30. ožujka 2013. - 20:26
I dio bolesnih, siromašnih i nemoćnih s područja Kaštela nadolazeći Uskrs provest će dostojanstveno. Kako bi im barem donekle uljepšali blagdane, pobrinuli su se članovi udruge “Sv. Jeronim” iz Kaštel Gomilice, koji su jučer obišli nekoliko potrebitih obitelji i uručili im pakete hrane.

- Ovo je nešto što radimo redovito uoči svih blagdana. Uz korisnike našega programa “Pomoć u kući”, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, njih oko 125, mi pred blagdane obilazimo i socijalno ugrožene građane Kaštela koji se svaki mjesec oslanjaju na našu pomoć - veli nam predsjednik udruge Denis Ivanović. Tako smo u obilasku Kaštelana kojima “jeronimovci” pomažu, svratili i kod sućuračke obitelji Ponoš koju udruga pomaže svakoga mjeseca.

- Momci su nam dobri, kad god nam zatreba pomoć, mi im se javimo. Dođu, donesu koliko mogu. Mi smo i time zadovoljni. Evo, za Uskrs, ako ništa drugo, bit će kokoš i krumpiri. Nećemo ostati gladni. Kad ne može bolje, dovoljno je i to - kaže nam Ljubica Ponoš.

Korak dalje, kod bake Milke Pavić, koja je “okupirana” brigom za ovcama i janjcima, koje joj je udruga donirala u suradnji s Crvenim križem Kaštela, zavladalo je pravo veselje.

‘Sritna sam kad vas vidim’

Kad god dođemo, a posjetimo je često, ona puca od sreće. - Ma, kad vas vidim, cila sam sritna. A još kad dođete punih ruku, veselju nema kraja. Ovo što udruga meni radi, malo bi kome. Sve su mi napravili, danas vidim, a bila san slipa, iman kuću, iman stoku, ovce, janjce i kozu. Iman sve šta mi triba. Danas san nabrala malo šparoga. Postim. A za Uskrs će bit i nešto bolje - kaže nam baka Milka, pomno promatrajući svoje stado koje joj ispunjava svaki dan.

- Veliko hvala udruzi na brizi o meni, a svim ljudima koji su mi pomagali, sretan Uskrs - s čestitkama nas je ispratila Milka Pavić. Teško oboljeli Marin Reić iz Kambelovca, nakon što nam je ispričao svoju tešku životnu sudbinu, kazao je:

Vraćaju im osmijeh na lice

- Ovi momci danas mi pružaju sve ono što sam imao od svojih roditelja. Skrbe o meni u svakom pogledu. Kad me treba odvesti liječniku, kad mi treba donijeti hranu, ma kad mi treba bilo što, oni su tu. Susret s njima bio je moj spas. Oni su mi nakon bolesti vratili vjeru u život, i danas sam tu gdje jesam. Živio sam u mraku, bez struje, a zahvaljujući njima, koji su preko Županije prikupili novac, danas opet imam struju. Riješili su mi sve, i jednokratnu pomoć, i prehranu u pučkoj kuhinji.

Hvala im na tome svemu, i njima i svim ljudima koji rade humanitarna djela. To je najveće blagostanje kada nekome možete pomoći, a ovi momci iz udruge pred ove blagdane to i rade - kazao je Reić.

Članovi udruge jučer su paketima hrane razveselili još nekoliko svojih korisnika, kojima je pomoć u ovo vrijeme, pred blagdane, zaista potrebna. - Na ovaj način ljudima o kojima skrbimo vraćamo osmijeh na lice. Znaju da nisu zaboravljeni i to im je najveći poklon - zaključio je Ivanović.

jakov žark0
Snimio vojko bašić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:54