StoryEditorOCM
Dalmacijaeuropska injekcija gradnji novih stambenih zona

Dugopolju 195.000 eura za projekt ‘zelene gradnje’

Piše PSD.
28. ožujka 2013. - 21:15

Općina Dugopolje postigla je značajan uspjeh dobivši prvi projekt iz europskih fondova vrijedan 195.000 eura iz “zelene gradnje”. Ovaj projekt još je važniji kada se zna da je u Hrvatskoj tek nekoliko gradova uspjelo privući sredstva za tu namjenu.

- Projekt je značajan za Dugopolje, kako za investitore u radnim zonama, tako i za stanovnike, jer će se ovim sredstvima financirati gradnja stambenih zona – kaže Zlatko Ževrnja, općinski načelnik Dugopolja. Time će se, kaže Ževrnja, poticati ušteda energije pri izgradnji svih vrsta objekata, pa će tako početi gradnja novih stambenih zgrada na ulazu u Dugopolje, pokraj benzinske crpke OMV-a.

 Sredstva koje je Općina Dugopolje dobila stižu iz IPA europskog programa namijenjenog pružanju pomoći državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU-u kako bi usvojile njene standarde. Program traje od 2007. do 2013. godine, a Hrvatska će ga koristiti do kraja ovogodišnjega lipnja, znači dok postane punopravnom članicom EU-a. 

- Općina Dugopolje kao partner sudjeluje na projektu “Build see”, čija sredstva će se koristiti pri “zelenoj gradnji” i eko-društvenim rekvalifikacijama stambenih područja u regijama jugoistočne Europe - kaže Ževrnja. U projektu sudjeluje 18 partnera, 16 iz država članica EU-a (Mađarska jedan partner, Austrija, Bugarska, Rumunjska i Slovenija po dva, Grčka tri, te Italija četiri partnera) i još dva partnera iz nečlanica (Općina Dugopolje-Hrvatska i Albanija). 

Cijeli projekt težak je 2,4 milijuna eura, a značajan iznos od 192.000 eura ide Dugopolju. Nakon ovog projekta “zelene gradnje” iz Dugopolja će se natjecati i za financiranje iz EU fondova u drugim područjima. 

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:00