StoryEditorOCM
DalmacijaJEDINSTVENI PASIONSKI OBIČAJ

Nikola Belić u Jesli prigrlio križ uz "Gospin plač"

Piše PSD.
24. ožujka 2013. - 16:11
U petak navečer u jelšanskoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina upriličen je jedinstven običaj primopredaje svetoga križa. Lanjski križonoša Teo Herceg s pratnjom je stigao pred glavni oltar, a novi Nikola Belić (1978.) izišao iz sakristije, pa mu je župnik don Stanko Jerčić uz nagovor predao križ što će ga s Velikog četvrtka na Veliki petak nositi i u čuvenoj laičkoj procesiji “Za križen”.

Naravno, bila je to dojmljiva prilika, obojica su poljubila raspelo, kao i jedan drugoga, nakon čega je novi križonoša kleknuo s križem. Uz njega su bili župnik, pratnja s torcima i mladi pjevači Božidar Visković i Ivan Ivanišević koji su naizmjenice pjevali drevni “Gospin plač” (Stabat mater Dolorosa), započevši s onom “Pri križu se zabavljaše, Cvilna Majka u žalosti, Na kom vidi da visaše, Njeje Sinak u gorkosti”. Obredi Velikog tjedna i razne pasionske pobožnosti se, prema tradiciji, nastavljaju i potrajat će sve do Uskrsa, a otok Hvar je u cijelom svijetu poznat po procesiji “Za križen” koja se neprekidno obavlja više od 500 godina (2009. je uvrštena na UNESCO-ov Popis nematerijalne svjetske baštine).

U njoj sudjeluje šest mjesta - Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska - što su jedno od drugoga udaljena tek koji kilometar, tako da procesije kreću na Veliki četvrtak oko 22 sata i idu kroz sva mjesta smjerom kazaljke sata, a da se pritom nigdje ne susretnu. Križevi su teški od 7 do 12 kilograma, a sveukupna staza Križnog puta duga je oko 25 kilometara.

Cjelogodišnja služba

Zanimljivo je da križonoša taj časni naziv i službu zadržava cijele sljedeće godine, a koliki je interes za nošenje svetoga križa na Hvaru pokazuje činjenica da su križonoše u Jelsi predbilježeni sve do 2043. godine. Ovogodišnje procesije, u kojima će sudjelovati na tisuće vjernika i hodočasnika, zavjetno će iz svojih župnih crkava bosonogi povesti: Nikola Bebić (Jelsa), Marin Crnčić (Pitve), Teo Grgičević (Vrisnik), Toni Carić (Svirče), Marin Stipetić (Vrbanj) i Tonči Keršić (Vrboska), kada će s njima biti i njihove svečane pratnje. Dirljiv segment svakako bit će i jutarnji doček jelšanske procesije na mjesnoj Pjaci, kada će križonoša, iako umoran, zadnjih 20-ak metara s križem u rukama radosno potrčati u zagrljaj svome župniku i rodbini, što redovito izmami pokoju suzu ostalih sudionika u procesiji i naročito za taj trenutak okupljenog mnoštva.


MIRKO CRNČEVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:57