StoryEditorOCM
Dalmacijaostaci 2. rata?

Dva kostura pronađena u jami Velika Zečica

Piše PSD.
22. ožujka 2013. - 13:19
Kosti dva ljudska kostura najvjerojatnije talijanskih vojnika te minobacačka granata iz 2.svjetskog rata, pronađene su u jami Velika Zečica kod Labina Dalmatinskog.

Na prijevoju južno od Labina Dalmatinskog, članovi splitskog 'Špiljara' Nikola Brnada, Robert Nožina i Tonći Rađa, provodili su uobičajeno biospeleološko istraživanje na širem području zaleđa Kozjaka, no umjesto podzemne flore i faune otkrili su kosti.

-Odmah smo vidjeli kako je riječ o ljudskim kostima, a čini nam se da je riječ o ostacima dvoje ljudi. Kosti su grupirane na 2 mjesta pri dnu kamenog sipara u drugoj podzemnoj dvorani, na dubini od 30-ak metara. - kaže Tonći Rađa.

Kako su u blizini otkrili i neeksplodiranu zahrđalu minobacačku granatu iz 2. svjetskog rata može se zaključiti da su i kosti iz tog perioda, a tome u prilog idu i priče mještana, kaže Robert Nožina iz Prgometa:

- Čuo sam kako su u tu jamu ubačeni talijanski vojnici, nadam se da se sada kada su kosti pronađene to pokušati utvrditi – kaže Nožina.

Speleolozi su kao i obično napravili svoj dio posla, kosti su samo fotografirali, no nakon otkrića red je na policiji i Državnom odvjetništvu da naprave svoj dio posla i pokrenu istragu.

Bit će to jedna od brojnih jama na našem području u kojoj su pronađene ljudske kosti, no i nakon nje ostat će još mnoge neotkrivene grobnice otprije 60 godina.

Inače, za speleologe je ova jama Velika Zečica, ali i susjedna Mala Zečica jako važna jer je njih još početkom 20. stoljeća istraživao i prof Umberto Girometta, osnivač splitske speleologije.

OJDANA KOHAREVIĆ
snimio Tonći Rađa
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:51