StoryEditorOCM
Dalmacijamisli li ozbiljno?

Tvrtka u blokadi, a obećava 350 zaposlenih

Piše PSD.
22. ožujka 2013. - 09:23
Kompleks od 26 hektara na prostoru Gospodarske zone Kukuzovac na kojemu bi se, kako je najavljeno, izgradilo 107 plastenika za hidroponski uzgoj voća i povrća, svaki površine tisuću kvadratnih metara, od Sinja traži tvrtka koja do sada nije poslovala, ali je u blokadi gotovo dva i pol mjeseca.

Sinjanima je s idejom da na Kukuzovcu izgrade 100 plastenika za hidroponsku proizvodnju došla tvrtka “Vukelić” d.o.o. sa sjedištem u Splitu, na adresi Ćirila i Metoda 36, registrirana 17. siječnja 2012. godine u Trgovačkom sudu u Splitu s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala. Osnivač tvrtke je Anđelko Vukelić, za kojega se tvrdi da se bavio uspješnim biznisom u Italiji, navodno je trgovao vijčanom robom.

Od Sinja traže 262.000 kvadrata za jednu kunu

Tvrtka “Vukelić” d.o.o. 1. lipnja prošle godine dokapitalizirana je s 30.500.000 kuna i to u stvarima.

“Vukelić” d.o.o. zatražio je od Grada Sinja 262.000 kvadratnih metara zemljišta na Kukuzovcu za jednu kunu. Kako je od toga kompleksa 206.000 kvadrata neuređeno, Anđelko Vukelić je ponudio da ga on komunalno uredi. U to će, izračunao je, uložiti 22 milijuna kuna.

Kako Sinj prodaje komunalno opremljeno zemljište po 35 kuna za kvadratni metar, Vukelić je od Sinjana zatražio da mu kroz pet godina vrate 15 milijuna kuna, kolika je razlika u cijeni između njegovih ulaganja i da je svih 262.000 kvadrata kupio po 35 kuna po kvadratu.

Predstavljajući svoj projekt hidroponskog uzgoja povrća i voća na Kukuzovcu, Anđelko Vukelić na sjednici sinjskoga Gradskog vijeća samouvjereno je pred vijećnicima izjavio:

- Nemojte misliti da sam ja došao mukte uzeti zemlju. Ja ulažem novce, koje imam. Ne dižem nikakve kredite i ne idem nikakvim stranputicama.

Uložio bih 20 milijuna eura

Vukelić je izračunao da će na Kukuzovac uložiti 20 milijuna eura za koje je ustvrdio da ih ima.

Provjerom smo utvrdili da je tvrtka “Vukelić” d.o.o., premda po izjavi vlasnika pred sinjskim vijećnicima nije poslovala, u blokadi od 31. siječnja ove godine. Dakle, žiro-račun tvrtke blokiran je gotovo dva i pol mjeseca. Nismo uspjeli doznati od koga i za koliki iznos.

Čudno je, međutim, da vlasnik koji tvrdi da ima pripremljenih 20 milijuna eura za realizaciju projekta hidroponskog uzgoja povrća i voća na Kukuzovcu nije u stanju držati likvidnom tvrtku preko koje taj projekt planira ostvariti.

TONI PAŠTAR

Hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj je uzgoj bez zemlje u klimatski kontroliranim prostorima, primarno plastenicima, tijekom cijele godine. Najčešće se za supstrat u koji se sade biljke koristi kamena vuna, a voda sa svim hranjivima biljkama dolaze sustavom “kap na kap” iz posebnog računalno kontroliranog mješača. Hrvatska hidroponski proizvodi na oko 50 hektara.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:47