StoryEditorOCM
DalmacijaMULJANJE na Cvitački

Dogradonačelnik Makarske o nasipanju: Plaža kao da je stara stotinu godina

Piše PSD.
16. ožujka 2013. - 09:46
Nasipavanje plaže na Osejavi, s vanjske strane lukobrana, Eko udruga “Meteor” nazvala je najvećim “morocidom” do sada, dok gradske vlasti smatraju da će Makarani, koji su se odavno “okupirali” Osejavu za svoju plažu, biti presretni. Materijalom od iskopa hotela Romana na Biloševcu zasipa se “pero” na Cvitački, tako da akvatorij oko Makarske više sliči bari nego jadranskom plavetnilu radi kojega dolaze turisti.

Mr. Zlatko Marinović iz udruge “Meteor” iskrcavanje materijala u more na Osejavi popratio je fotografijama, na kojima je lijepo vidljivo kako se zemljana fleka širi po makarskoj luci. Dogradonačelnik Ante Novak, zadužen za plaže, stvari postavlja potpuno suprotno.

- Nadohranjivanje plaže obavljamo u suglasnosti s Lučkom upravom. Dok se nasipavao lukobran zbog kojega je oduzeto betonsko kupalište Makaranima, građani su mi došli s peticijom na kojoj je 150 potpisa da im uredimo šljunčanu plažu malo južnije, jer se oni neće imati gdje kupati. Imali smo dobrog materijala i nasuli smo raniju plažu na Osejavi, samo smo je malo proširili. Dok smo materijal prevozili po kiši izgledalo je sve blatnjavo, ali danas kada se zemlja isprala zabijelio se, plaža kao da je stara stotinu godina.

- Isti je slučaj i na Cvitački. Iskop bacamo u more s vrha postojećeg nasipa, i kada ga more dobro izvalja ostat će 100 kubika šljunka. Izvadit ćemo ga i nadohraniti plažu gdje to bude najpotrebnije - pojasnio je Novak.

Pozvao je da se napravi anketa među sugrađanima o kvaliteti nasutih plaža kako na Osejavi tako i na Cvitački. Svako proljeće redovito se pojavljuje problem nadhranjivanja plaža u sklopu pripreme sezone i obogaćivanja postojećih.

Najgore od svega je što zakon nije izričit o propozicijama materijala i načina nadohranjivanja postojećih plaža, pa svaka se lokalna zajednica snalazi kako zna i umije, koristeći materijal koji joj je najdostupniji. Prisjetimo se samo afere u Igranima, kada je oblutke prekrilo 700 kamiona zemlje iz vinograda.
Ana Dragičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:12