StoryEditorOCM
Dalmacijadokle tako

Uginule pse i mačke nema tko pokupiti

Piše PSD.
15. ožujka 2013. - 09:19
Od utorka 26. veljače na Cesti dr. Franje Tuđmana, između trgovačkih centara Lidla i Getroa, uza sam nogostup leži uginuli psić, a lešinu životinje, četvrti dan zaredom, nitko nije našao za shodno ukloniti. Nije to prizor iz neke zabačene ulice, kojom se ljudi ne kreću, već s glavne kaštelanske prometnice i malo je vjerojatno da ga nitko iz nadležnih službi nije uočio.

Postoji li u ovom gradu neka služba ili koncesionar koji bi se za to pobrinuo, jer više od 48 sati lešina malog smeđeg psa nije uklonjena?!

Ovo nije prvi put da lešine životinja danima stoje na staroj kaštelanskoj cesti. Bi li takav prizor prošao, primjerice, u Austriji, Njemačkoj, bilo gdje, osobito u blizini neke trgovine prehrane? Mislim da ne bi, držim kako bi se iz higijenskih razloga, ali i iz nekog respekta prema uginulim životinjama ovakvi slučajevi trebali rješavati u puno kraćem periodu, zbog čega i plaćamo razne poreze ovom gradu.”

Uskoro osnivanje higijeničarske službe

Sadržaj je to pisma koje nam je poslao čitatelj Jadran Periša, upozoravajući na alarmantno stanje u skupljanju životinjskih lešina kojih je iz dana u dan na prometnicama u Kaštelima sve više. Uginule mačke i pse najčešće se danima može vidjeti na kaštelanskoj magistrali gdje se zbog brze vožnje i neosvijetljenosti najčešće nađu pod kotačima vozila. Veliki problem Kaštelanima zadaju i psi lutalice.

Građani su potpuno neinformirani, niti znaju što raditi kada im se u susjedstvu pojavi pas lutalica, obično ne znaju komu se trebaju javiti. Pasa lutalica u Kaštelima je na izvoz. Grupa građana naseljena u Kaštel Gomilici poviše Magistrale javila nam se prije desetak dana. Tvrde kako nakraj ne mogu izići sa psom kojega je netko izbacio iz automobila. Danima im šeta oko kuća, po vrtovima...

Strahuju od zaraze i kakve bolesti, a nemaju pojma koga zvati. Iz grada su nam kazali kako će u najskorije vrijeme temeljem Odluke Gradskog vijeća sklopiti ugovor s tvrtkom AS Eko iz Šibenika, o osnivanju higijeničarske službe. U Kaštelima će biti dežurna osoba, i to 24 sata na dan, obilazit će ceste, ulice i trgove, a građani će moći i javiti na telefon sve informacije o uginulim životinjama.

Broj će, kako kažu u gradu, biti poznat uskoro, čim se potpiše ugovor sa spomenutom tvrtkom. Za te potrebe u proračunu je planirano 200 tisuća kuna, baš kao i za skupljanje i zbrinjavanje živih životinja u skloništa. Takve poslove grad još nije ugovorio, pa građanima Gomilice ne preostaje ništa drugo nego čekati i snaći se kako znaju.

JAKOV ŽARKO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:57