StoryEditorOCM
Dalmacija20. godišnjica

Josipović i Gotovina na obljetnici oslobođenja Peruče; Predsjednik odlikovao Britanca koji je spasio branu

Piše PSD.
27. siječnja 2013. - 14:33
Danas je obilježena 20. obljetnica akcije Peruča u kojoj su pripadnici HV oslobodili naselja Satrić, Potravlje, Maljkovo, Bitelić, Zasiok, Vučipolje i Dabar te branu Peruča koju su srpski agresori neposredno prije toga minirali u namjeri da vodenom bombom od 540 milijuna kubika vode izazovu kataklizmu nizvodno uz rijeku Cetinu i životno ugroze više od 20 tisuća ljudi. Branu su agresori minirali 28. siječnja 1993. godine u 10,50 sati.

Nedjeljni program na brani započeo je upravo u vrijeme miniranja brane prije 20 godina i to odavanjem počasti Anti Buljanu, jedinoj žrtvi akcije Peruča kojega su četnici ubili 27. siječnja 1993. kada su u večernjim satima došli na branu s koje su protjerali snage UN-a.

Poslije Lijepe naše u izvedbi klape Sinj i odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima na spomenik Ante Buljana vijence su najprije položili njegova majka Neda i braća Dražen i Zdravko. Potom je vijenac položio predsjednik RH dr. Ivo Josipović s kojim su bili generali Ante Gotovina i Drago Lovrić. Vijenac ministarstava obrane i unutarnjih poslova položili su Ante Kotromanović i Evelin Tonković, a Ministarstva hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić s Bojanom Glavaševićem i Rokom Mijićem. Još su položeni vijenci Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, udruge obitelji poginulih branitelja, HEP-a, 126. sinjske i 122. đakovačke brigade te HVO iz Kupresa. Molitvu odriješenja predvodio je don Jozo Gojsalić, župnik iz Bitelića.

U nastavku održani su prigodni govori i dodijeljena su odličja zaslužnima. U ime organizatora svečanosti govorio je Boško Vladović, predsjednik udruge Veterani 126. brigade. Zdravko Škarpa, ratni zapovjednik sinjske brigade govorio je o tijeku akcije i zaključio da je srpsko miniranje brane nezapamćemni zločin u povijesti ratovanja za kojega nitko ni poslije 20 godina nije odgovarao. U ime domaćina, općine Hrvace, sudionike svečanosti pozdravio je načelnik Dinko Bošnjak, a Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a još jednom je zahvalio hrvatskim braniteljima na oslobađanju brane Peruča i postrojenja istoimene hidroelektrane.

Nakon što je naglasio iskazanu hrabrost i junaštvo hrvatskih branitelja u tijeku same akcije prije 20 godine predsjednik Josipović je kazao da je glavno obilježje te akcije bila humana ljudska komponenta suprostavljena izazivačima katastrofe. Zato, kazao je predsjednik Josipović, hvala gospodinu Grayu čijom je zaslugom u trenutku miniranja brane vodostaj Peruče bio 5 metara niži te kje takoizbjegnuta katastrofa rušenja brane.

Potom je predsjednik Josipović umirovljenom pukovniku Kraljevskih marinaca Ujedinjenog kraljevstva Marku Nicholasu Grayu uručio visoko državno odličje reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

Počašćen sam ovim visokim priznanjem. Moja uloga bila je sitna u odnosu na ljude koji su oslobodili branu. Ponosan sam što sam pomagao u stvaranju povijesti Republike Hrvatske. Zauvijek ću ostati čprivržen ovoj zemlji i njenim ljudima - kazao je Gray na hrvatskom jeziku.

Odličje reda Hrvatskog pletera predsjednik Josipović uručio je Ivanu Buljanu, koji je bio ranjen u pucnjavi kada je poginuo njegov prezimenjak Ante. Priznanje Povelju RH Josipović je dodijelio gradovima Sinju, Trilju i Vrlici i općinama Hrvace, Kijevo i Otok.

Toni Paštar
Snmimio: Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:52