StoryEditorOCM
DalmacijaGOMILICA ČUDA

"Legalnu gradnju plaćam 85.000, a susjed nelegalnu 17.000 kuna"

Piše PSD.
9. siječnja 2013. - 22:57

Dokle sve sežu apsurdi i nelogičnosti kada su u pitanju bespravni i legalni graditelji, najbolje svjedoči primjer našega sugovornika (podaci poznati redakciji), koji je, nakon što je dobio rješenje za plaćanje komunalnog doprinosa, blago rečeno ostao u šoku. No, krenimo redom. Prije nekoliko godina stanovnik Kaštela, o kojemu je riječ, kupio je zemljište na kojemu je planirao izgraditi obiteljsku kuću i podužemu podstanarskom životu kazati zbogom.

Problemi s izgradnjom počeli su u samomu startu. Dakako, legalnom izgradnjom. Za to područje grada, koje se nalazi u takozvanoj trećoj zoni u Kaštel Gomilici, onoj poviše Magistrale, nije bilo moguće ishodovati dozvole zbog sporosti usvajanja planova koji su, zapravo, uvjet za gradnju. Prolazile su godine, a naš sugovornik i danas živi kao podstanar.

Nakon godina čekanja stvorili su se uvjeti za legalnu gradnju pa je odlučio ishodovati sve dozvole i napokon realizirati svoj dugogodišnji san - izgraditi sebi i obitelji vlastiti dom. Nije dugo trebalo za novi šok koji je uslijedio nakon što je dobio rješenje za plaćanje komunalnog doprinosa. Uplatnica na iznos od enormnih 85.000 kuna ostavila ga je u nevjerici. Na prvu je pomislio kako su referenti nešto pogriješili, no ubrzo je shvatio kako je to iznos koji mora platiti da bi legalno gradio.

Komunalni doprinos za cestu do ‘Lidla’, parking na Sokolani

E sad kreće onaj najzanimljiviji dio cijele priče, zapravo dokaz kako su bespravni graditelji na “konju”, a ovima legalnima ostaje plakati od muke. Objekt koji naš sugovornik želi izgraditi površine je 930 kubnih metara. Kao što smo kazali, nalazi se u trećoj zoni. Naš sugovornik, znači legalni graditelj, metar kubni na ime komunalnog doprinosa mora platiti čak 90 kuna.

Njegov susjed, koji je prije 14 godina izgradio bespravnu obiteljsku kuću potpuno iste površine, dakle 930 kubnih metara, prilikom legalizacije svoga objekta, vjerovali ili ne, platit će samo 18 kuna za kubni metar. Da budemo precizni, čak pet puta manje. Legalni 85 tisuća, a bespravni samo 17 tisuća kuna. Gdje je tu logika, mnogi se pitaju? A naš sugovornik se pita što će on dobiti kada plati iznos od 85.000 kuna. Vjerojatno ništa.

Jer u rješenju koje je dobio, na ime komunalnog doprinosa stoji kako će Grad Kaštela, temeljem programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, od tih sredstava ulagati u javne površine, lokaciju “Plavog Jadrana”, izgradnju pristupne prometnice za novi centar “Lidl”, parkinga ispred nove dvorane u Sućurcu, prometnice na Sokolani za novu dvoranu te izgradnju groblja u Kaštel Starom.

jakov žarko

‘Grad će ispraviti nelogičnosti’

•• Rješenja na ime komunalnog doprinosa izdana su na temelju važeće Odluke o komunalnom doprinosu po kojoj je niža cijena određena za novogradnju do 750 kubnih metara, a za legalizaciju bespravnih objekata niža cijena je za objekte do 1300 kubnih metara. Osim toga, važećom Odlukom za nove objekte koji imaju više od 750 kubika plaća se puna cijena za cijeli objekt, a kod legalizacije puna cijena je samo za dio koji prelazi granicu od 1300 kubika. Prema zaključcima s rasprava na Gradskom vijeću, nadležni Upravni odjel radi prijedlog nove Odluke o komunalnom doprinosu, koji bi pred vijećnike mogao već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. U novoj Odluci nastojat će se ispraviti sve nelogičnosti važeće Odluke -potvrđeno nam je iz nadležnoga gradskog odjela.

- Što se tiče obrazloženja u što će se potrošiti uplaćeni novac od komunalnog doprinosa, zakonom je propisano da se tim novcem smiju financirati samo objekti komunalne infrastrukture prema Programu gradnje kojega je za tu godinu usvojilo Gradsko vijeće. Ako je neki od objekata već izgrađen, to ne znači da su svi troškovi i podmireni - stoji u odgovoru iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:35