StoryEditorOCM
DalmacijaNa ničijoj zemlji između solina i klisa

"Nemamo ni kanalizaciju, a šaljete nam visoke račune za komunalni doprinos!"

Piše PSD.
18. prosinca 2012. - 13:10

Stanovnike ulica Ilijin potok i Mezanovci, područja o kojem se spore Grad Solin i Općina Klis, primili su jučer ujutro čelnici Općine Klis, a nakon što su prije nekoliko dana građani nenajavljeno došli na Megdan pred zgradu Općine prosvjedovati zbog, kako su naveli, iznimno visokog komunalnog doprinosa, a nikakvih infrastrukturnih uvjeta.

Sve su to ponovili i pred načelnikom Općine Klis Markom Galićem, njegovim zamjenikom Ćirom Ćaletom, predsjednikom Općinskog vijeća Klisa Antom Rizvanom i tajnikom općine Milanom Kurtovićem.

- Naše ste područje svrstali u prvu stambenu zonu za plaćanje komunalnog doprinosa po cijeni od 40 kuna po metru kubnome, što je dvostruko, pa i više nego što je to u centru Klisa, a niste za nas učinili ništa.

Nemamo kanalizacije, nemamo asfalta, ni javne rasvjete, sve što imamo sami smo napravili. Udaljeni smo od škola, vrtića, trgovina, autobusnih stajališta. Djecu do škole treba obavezno voziti kako ne bi zaglibila u blatu, ako i samo vozilo tada ne zapne.

Pokušat ćemo riješiti problem

A znalo se dogoditi da djeca upadnu i u neograđeni potok. Lani kada je pao snijeg bili smo nekoliko dana odsječeni od svijeta, nitko nam nije došao pomoći. A ne želimo biti ničiji. Ne želimo da politički ili kakvi već sukobi između gradova i općina padaju na leđa nas mještana – ponovili su predstavnici obitelji Bešker, Čurepa, Perajica, Bartulović, Reljić, Babić, Pavić, Burazin, Čolak, Ivčević i drugi kojima su se pridružili i stanovnici nekih drugih ulica na tom području.

- Nije istina da na tom području nismo ništa uložili – u uvodu im se obratio načelnik Galić pokazujući na svotu od 3,5 milijuna kuna koje je, kako je rekao, Općina uložila na tom predjelu u kanalizaciju, vodoopskrbu, javnu rasvjetu, uređenje bujica, postavljanje kontejnera i slično, na što su mu mještani kazali kako to možda jest situacija oko novoizgrađenih zgrada, ali ne i na području na kojem oni stanuju.

- Nitko ne kaže da nema problema. Općina Klis je velika, prostire se na 170 kvadratnih kilometara i nije sve lako odjednom riješiti. No, zato i jeste sada tu da nam ukažete na svoje probleme koje ćemo pokušati riješiti i uvrstiti u stavke proračuna za iduću godinu. I sami se slažemo da postojeća odluka o komunalnom doprinosu nije potpuno u redu, zato ćemo i ići u njezinu korekciju – istaknuo je Galić.

- Nitko ne kaže da problema nema – nadovezao se također predsjednik Općinskog vijeća Klisa Ante Rizvan. Već je prije vašeg dolaska krenula inicijativa od grupe vijećnika da plaćanje komunalnog doprinosa bude značajno povoljnije i kod legalizacije objekata, pa se nadam da će evidentni nerazmjer biti riješen, odnosno da će novi prijedlog vijećnici usvojiti na idućoj sjednici Općinskog vijeća – vjeruje Rizvan.

- Vi ste stanovnici Općine Klis, a to ćete i ostati, a na Općini je da ispravi svoje propuste i da zajedničkim snagama učinimo vaše područje komunalno opremljenije – zaključio je Rizvan, dok su stanovnici čelnicima na koncu sastanka poručili: “Dođite nas posjetiti na terenu kako bi vidjeli u kakvim uvjetima stanujemo i obavezno ponesite čizme!”

MIA SESARTIĆ

Osnivanje Mjesnog odbora

Općina je pokrenula i osnivanje novog mjesnog odbora za taj južni dio općine na kojem se nalaze, primjerice, i Ilijin potok, Pazirale te Mezanovci. Tako ćete početkom sljedeće godine imati svoj MO i svoje predstavnike preko kojih ćete lakše moći komunicirati s čelnicima Općine i upozoravati na svoje probleme – kazao je okupljenima Rizvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:35