StoryEditorOCM

Trilj: HSLS opstrukcijom rebalansa izaziva krizu Gradskog vijeća

Piše PSD.
18. prosinca 2012. - 00:14
Gradsko vijeće Trilja nije izglasovalo rebalans ovogodišnjeg proračuna zbog nedolaska trojice vijećnika HSLS-a koji su na taj način izazvali krizu u gradskoj vladajućoj koaliciji koju vodi HDZ.

Kako se planirani prihodi od 18,3 milijuna kuna neće ostvariti, Gradskom vijeću bilo je predloženo da ih svede na 15,1 milijun, odnosno umanji za oko 3,2 milijuna.

Od 19 vijećnika sjednici je nazočilo 14, a za takav prijedlog glasovalo je 8 vijećnika HDZ-a i 1 HČSP-a. Protiv su bila 3 vijećnika SDP-a te po jedan vijećnik HSU i HSP.

Izostanak dvojice vijećnika HSP-a nikoga nije posebno čudio, ali izostanak trojice vijećnika HSLS-a koji je od 2009. godine s HDZ-om u koaliciji u Gradskom vijeću i izvršnoj vlasti nije ništa drugo nego izazivanje krize.

- Morali smo ovako reagirati i poslati poruku HDZ-u. Već duže vrijeme među nama ne štima jer smo marginalizirani i ne možemo više trpjeti samovolju gradonačelnika Ivana Šipića i HDZ-a. Njihovom voljom mi im više nismo partneri već bi oni htjeli da budemo pokriće njihovim odlukama, a mi to nikako ne možemo prihvatiti - kazao nam je predsjednik HSLS-a i zamjenik gradonačelnika Jozo Hržić.

Na pitanje znači li to da će HSLS biti i protiv proračuna i tako izazvati raspuštanje Gradskog vijeća Hržić nam je rekao:

- O svemu još moramo razgovarati. Pred Gradskim vijećem je donošenje Prostornog plana Trilja kojim se omogućava poduzetnicima realizacija vjetro i solarnih parkova na Kamešnici te staračkog doma u Bisku. Ne smijemo zaustaviti realizaciju tih projekata, ali tražit ćemo da se uvažavaju i nađi stavovi.

Gradonačelnik Ivan Šipić, koji je ujedno i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Trilja, iznenađen je optužbama koalicijskih partnera.

- Ovaj postupak smatramo ucjenom, a ja kao gradonačelnik i predsjednik HDZ-a na nikakve ucjene neću pristati, neovisno o cijeni. Dok mi činimo sve što možemo da grad funkcionira naš se partner nakon gotovo 3,5 godine zajedničkog dogovaranja i odlučivanja oko svih ključnih odluka odjednom osjeća "zapostavljenim". To je zapravo smiješno.

- Pitam se kako je moguće da je HSLS zapostavljen ako je njegov predsjednik Jozo Hržić, koji je i zamjenik gradonačelnika, sudjelovao u svim odlukama? Kako je moguće i da li je u redu da, iako su u svemu sudjelovali i poznaju probleme, iz HSLS-a izlaze s priopćenjem i to s nepotpunim i netočnim podacima. Da su oporba razumio bih, ali od koalicijskog partnera to je previše - veli Šipić.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:54