StoryEditorOCM
DalmacijaLUČKA UPRAVA SPREMNA ZA ZAHVATE

Za sanaciju luka u Splitsko-dalmatinskoj županiji 8 milijuna kuna

Piše PSD.
20. studenog 2012. - 09:56

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije je za rekonstrukciju, sanaciju i komunalno uređenje luke Stari Grad osigurala 4,5 milijuna kuna, dok je za sanaciju i dogradnju južne obale u sklopu cjelovitog projekta uređenja luke Jelsa predviđen iznos od 3,750 milijuna kuna.

S tim u vezi već teče postupak javne nabave za izvođenje radova, a ponude će biti otvorene 19. studenoga. Zatim s predradnjama krećemo sredinom prosinca, tako da bi radovi u objema lukama trebali početi neposredno nakon Nove godine jer moraju biti završeni najkasnije do 1. lipnja 2013. godine - kazao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave.

Rekonstrukcija

U starogradskoj Lučici će se tako obaviti konstruktivna rekonstrukcija gata iz pedesetih godina 20. stoljeća, dok će se cijelo područje od Šetališta don Šime Ljubića do Šetališta Jurja Plančića sanirati i parterno urediti kao prostor za privez brodica, šetnicu i odmorište. Istodobno će se na Maloj rivi srušiti sve nelegalne konstrukcije, a rub kolnika bit će zaštićen od pada kako bi se osigurali normalni uvjeti za privez malih brodica. U nastavku zone pojas prirodnog žala ostaje u postojećem stanju.

- Aktivnošću Lučke uprave još ranije smo dobili primjerno uređenu obalu u funkciji nautičkog turizma, a sada ćemo, što nije manje važno, uz mogućnost pristajanja velikih brodova, imati i privezište s 18 mjesta namijenjeno domaćim vlasnicima brodica. Budući da je riječ o poprilično velikom području koje će biti popločano kamenim pločama, iskoristit ćemo priliku da ga, osim hortikulturnog uređenja i potrebne infrastrukture, opremimo simbolima vezanim uz povijest i tradiciju našega grada, dodala je Đurđica Plančić, gradonačelnica Staroga Grada.

Jelšanska luka se, unatoč svojoj orijentaciji prema sjeveroistoku i lošem stanju postojeće građevinske infrastrukture, koristi za javni pomorski promet, dijelom za smještaj brodica domicilnog stanovništva i sezonski prihvat komercijalnih plovila. Naravno, takvo stanje, prema riječima ravnatelja Maroevića, zahtijeva sanaciju i rekonstrukciju luke, ovaj put južne operativne obale do lukobrana u dužini od 94 metra.

Ona će se djelomično nasuti materijalom s državne ceste Sućuraj-Hvar (D-116) i proširiti za deset metara uz osiguranje novih vezova, mogućnost bolje organizacije prometa, te paralelnog rješavanja kanalizacije i vodovoda u zaleđu obale.

- Sve će to, nakon višegodišnjih napora i utrošenih dva milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, biti prva od ukupno četiri faze integralnog uređenja prostora današnje luke radi povećanja prihvatnog kapaciteta, ali i pratećih sadržaja, pri čemu vodimo računa o svim aspektima lokacije i da se rješenje što bolje uklopi u vizualnu matricu mjesta.

Time ćemo već do iduće turističke sezone dobiti dodatnih dvedesetak vezova za nautičare, a veseli nas i to što smo prošlog tjedna sa županijskom Lučkom upravom i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture definirali daljnje financiranje sanacije i rekonstrukcije Kanuna, dakle, južnog lukobrana, zaključio je Jakša Marić, načelnik općine Jelsa.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:26