StoryEditorOCM
Dalmacijau subotu velika svečanost

Katuni-Kreševo: posveta oltara i blagoslov crkve

Piše PSD.
24. listopada 2012. - 20:08

Nakon godinu i pol dana zahtjevnih radova, praćenih raznim vremenskim nepogodama, teškom, naizgled bezizlaznom financijskom situacijom i na posljetku bolešću inicijatora cijelog projekta, župnika don Većeslava Šupuka, u subotu, 27. listopada, s početkom u 17 sati, nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić predvodit će svečano liturgijsko slavlje tijekom kojega će posvetiti oltar i blagosloviti novouređenu crkvu Posrednice svih milosti u župi Katuni-Kreševo.

Velika proslava počinje pripremnom trodnevnicom 24., 25. i 26. listopada u 17 sati. Duhovna obnova obuhvatit će svakodnevne ispovijedi i misna slavlja koja će se služiti u staroj župnoj crkvi Uznesenja BDM.

Naime, obnova 700 četvornih metara radobiljskog sakralnog zdanja obuhvatila je nadogradnju za dodatnih pet metara, izgradnju novog 30 metara visokog kampanela te potpuno novog krova u obliku raspela. U samoj crkvi su postavljena 24 vitraja križnog puta i nekolicina s motivima iz života Djevice Marije.

On što crkvi daje posebno značenje jest zasigurno više od stotinu četvornih metara veliki mozaik s biblijskim motivima Marijina posredništva, autora Josipa Botterija Dinija, koji krasi zid iza glavnog oltara. Također je ugrađeno četverodijelno podno grijanje i novi granitni pod.

Najzaslužniji za sve to nedvojbeno je župnik Većeslav Šupuk. Njegova prvotna ideja bila je napraviti baziliku neviđenu na tim prostorima. Nema sumnje da je uspio u svomu naumu, zahvaljujući u prvom redu župljanima koji su svojim milodarima pomogli izgradnju. A kako i ne bi kada je on za njih jednom prigodom, prije nekoliko desetaka godina, u dalekom Sydneyu u Australiji izjavio: “Da se Isus rodio u mojim Katunima, nikada ne bi bio raspet.”

MLADEN NEJAŠMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:22