StoryEditorOCM
Dalmacijaljubimice svjetla

Predstavljena knjiga “103 samonikle biljke otoka Brača”

Piše PSD.
3. rujna 2012. - 18:43
U organizaciji supetarske Narodne knjižnice u galeriji Ivan Rendić javnosti je predstavljena knjiga “103 samonikle biljke otoka Brača”, ženskoga autorskog dvojca Tije Mlinac iz Sutivana i Marise Škaljac iz Supetra.

Tija Mlinac je magistrica agronomije dok će Marisa Škaljac uskoro postati doktor znanosti iz područja biologije i kemije. Zahvaljujući njima, knjigom je sačuvan od zaborava dio bračke flore.

U knjizi, koja svojim opsegom i veličinom može poslužiti kao svojevrsni vodič kroz šetnju bračkom prirodom, autorice su dale botanički opis svake biljke da bi olakšali njihovo prepoznavanje. Naveli su zanimljive informacije o njihovoj jestivosti, ljekovitosti i ugroženosti. Ima biljaka kojima prijeti izumiranje pa su i zakonom zaštićene. U knjizi je pobrojano 29 takvih biljaka. Istodobno su jestive biljke posebno označene. Njihovi nazivi su na hrvatskom i latinskom te engleskom jeziku, ali i na bračkom dijalektu pa će biti sačuvani za generacije koje dolaze.

Knjiga je bogato opremljena fotografijama, a za to je zaslužan Franjo Mlinac iz Sutivana, zaljubljenik u fotoaparat, ali i prirodu pa je uz predavanje otvorena i njegova izložba “Ljubimice svjetla” na kojima se nalaze mnoge samonikle biljke po bračkome kršu, vrtačama i udolinama. Sve fotografije nastale su od početka ožujka pa do kraja lipnja, a neke je biljke trebalo tražiti - danima.

- Ovim biljkama činimo nepravdu ne samo zato što ih ne štitimo već i zato jer ih dovoljno ne zapažamo, a one su zaista ljubimice svjetla. Doimaju se kao da su izišle iz Rajskih vrtova, kazao je Franjo Mlinac te pozvao sve da uživaju u njihovoj ljepoti.

Dr. Tihomir Eterović, veliki zaljubljenik u floru i faunu, kazao je kako knjiga predstavlja svojevrsnu škrinjicu uglavnom zaboravljenog znanja koje je sada pohranjeno između korica, a veliku vrijednost vidi i u činjenici da su sačuvani autohtoni nazivi biljaka u bračkom dijalektu.

Autorice knjige Tija Mlinac i Marisa Škaljac svojim su rukama ispekle kolač od lavande, rogača i origana pa je brojna publika imala prilike probati tu gotovo zaboravljenu deliciju.
IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:21