StoryEditorOCM
DalmacijaKAŠTELA

"Naša dica" dobila svoju kuću

Piše PSD.
31. kolovoza 2012. - 01:41
Nakon što su bili suočeni s nizom problema oko pronalaska prostora u kojima bi imali trajan smještaj za djelovanje, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Naša dica” napokon je dobila krov nad glavom.

Svečanom otvorenju njihovih radnih prostorija u Rudinama koje je na korištenje dodijelio župnik Kaštel Novog Luka Vuco, uz roditelje, djecu i stručno osoblje nazočili su i kaštelanska dogradonačelnica Marinka Parčina, pročelnik za društvene djelatnosti Darko Opačak te potpredsjednik Gradskog vijeća Branko Radačić.

Prije točno godinu dana ova Udruga koja okuplja oko 70 roditelja krenula je u projekt pod nazivom “Mala kuća”, odnosno uređenje prostorija za rad s djecom. Na samom početku, od golih zidova do danas uspjeli su urediti prostorije površine od oko 100 kvadrata u kojima će provoditi svoje aktivnosti – individualan rad terapeuta, grupni rad s djecom i roditeljima, razne radionice i ostale aktivnosti.

Članovi udruge ovim su putem zahvalili svim volonterima i donatorima koji su pomogli u realizaciji projekta. Udruga počinje s projektom “Rana intervencija i rehabilitacija djece s teškoćama u razvoju” koji sufinanciraju RTL Pomaže djeci, Županija splitsko-dalmatinska i Grad Kaštela.

Specifični programi

- Cilj projekta je pravovremena i sveobuhvatna pomoć i podrška roditeljima djece s rizikom ili teškoćama u razvoju provođenjem niza aktivnosti. Od informiranja svih subjekata uključenih u brigu o djeci s teškoćama u razvoju ili s rizikom da se teškoće razviju, informiranja roditelja o vrstama i dostupnosti specifičnih usluga i programa, savjetovanja roditelja o postupcima s djetetom u svrhu poticanja optimalnog razvoja te edukacije roditelja i stručnjaka o pojedinim specifičnim metodama potrebnih za poticanje određenog razvojnog područja, kao i indirektan rad stručnjaka s djecom - kazala nam je predsjednica udruge Gordana Burić.

Uz projekt Rane intervencije nastavlja se program Male škole te projekt Inkluzivni sport odobren na natječaju OTP banke. Uz navedene aktivnosti u udruzi nastavljaju i organizirane kreativne radionice te psihološku podršku za roditelje. Sve usluge i aktivnosti za članove su besplatne, a provode ih iskusni stručni suradnici. Dogradonačelnica Parčina na prigodnoj je svečansti kazala kako će se i Grad uključiti s pomoći, i to onim dijelom u postupku legalizacije ovoga objekta.

- Veseli me što su dobri ljudi imali sluha i pomogli da se ovaj projekt i završi. Veliko hvala župniku Vuci koji je udruzi dao dvije kuće, ovu i susjednu u kojoj provodite terapije. Grad će vam dodijeliti i prostor na jednoj od lokacija koja će biti blizu za sve roditelje kojima nije zgodno dolaziti u Rudine, i to za potrebe logopeda i psihologa - kazala je Parčina.

Zahvaljujući gradu i roditeljima, posebno donatorima, tajnica udruge Irena Benutić izrazila je nadu kako će novi prostori udruge biti nešto najbolje za njihovu djecu.

JAKOV ŽARKO
SNIMIO ZVONIMIR BARIŠIN/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:33