StoryEditorOCM
Dalmacijazavijeni u crno

Vrgorac: političari nisu potvrdili dolazak na godišnjicu sjećanja na nevine žrtve četničkog pokolja

Piše PSD.
25. kolovoza 2012. - 22:40
Vrgorački kraj prisjetit će se ovih dana s posebnim pijetetom i tugom 270 nevinih žrtava koje se četnici mučki ubili u zapadnom djelu Vrgoračke krajine. Naime, 18. i 29. kolovoza 1942. tijekom operacije “Albia“ četnici su, uz pomoć Talijana, zapalili na stotine kuća i počinili strašan masakr u Dubravi, Dragljanima, Vlaci, Kozici i Rašćanima. Nažalost, danas se ti zločinci u Srbiji prikazuju kao antifašisti, a njihova vođu Dražu Mihailovića želi se rehabilitirati, što je dodatno uzburkalo strasti u ovim selima i na što su mještani posebno ogorčeni.

Koliko su četnici bili nemilosrdni najbolje je na svojoj koži osjetio 85-godišnji Ivan Iko Vuletić iz Kozice, kojemu su četnici na kućnom pragu ubili oca s nekoliko metaka u leđa.

Palež, pljačka, ubijanje

- Tada sam imao 15 godina i sjećam se svega kao da je danas bilo. Pokojni otac, sestra i ja sjekli smo grm za blago kada su četnici došli u selo. Doveli su ih Talijani do Dubrave s 33 kamiona, kažu da ih je bilo negdje oko tisuću. Po pričama starijih ljudi, to su bili Dražini četnici iz okolice Nevesinja i Gackog, s područja istočne Hercegovine. Talijani su im kazali u Dubravi da mogu raditi što ih je volja: paliti, pljačkati i ubijati. Došli su negdje oko 10.30 sati, tada se počeo dizati gusti crni dim. Narod je mislio pobjeći u okolna brda, no ljude su uhvatili na prijevaru, kazali su im da pale one kuće iz kojih su ljudi pobjegli, tako su ih svi čekali ispred kuća, a oni su sve redom ubijali - prisjeća se ovaj vitalni starac. Iki se u sjećanje posebno usjekla očeva smrt.

- Otac je vidio što se sprema i pokušao nas je zaštititi nekako, poslao me ispred sebe u kuću, a tada su oni zapucali i ubili ga s leđa, pao je po meni sav krvav. Mislili su da sam i ja mrtav, jer je krv tekla na sve strane. Toliko im se žurilo da nisu imali vremena čekati da pokojna majka skine prsten, nego su joj mislili odsjeći ruku. U Kozici su tada u tom krvavom pohodu ubili 69 mještana, a u zaseoku Begovićima na Osoju gotovo sve ljude - otkriva Vuletić. Nažalost, do danas ovim nevinim žrtvama nije podignuto zajedničko spomen-obilježje.

U bivšoj državi malo se o tome javno govorilo, a neki nisu ni dali reći da su ovaj zločin počinili četnici. Prije dvije godine stanovnici Rašćana podigli su spomenik za 35 stradalih sumještana, zahvaljujući Gradu Vrgorcu i Makarskoj, a na incijativu Mjesnog odbora. Tom prilikom bivši rašćanski župnik don Vjeko Pavlinović kazao nam je:

- Četnici su trebali zapaliti Dusinu, međutim Talijani im to nisu dopustili. Kao dijete sam spavao u šumi i gledao kako se od Vrgorca prema Rašćanima dižu dim i plamen. Sve su redom palili, samo nisu zapalili crkve sv. Stjepana. Dobro se sjećam kako su župnika župe biokovske don Jozu Brajenovića Talijani na motoru dovezli i predali četnicima, a ovi su ga potom ubili. Kada je tadašnji rašćanski župnik don Ivan Čondić vidio što se događa, išao je moliti Talijane da zaustave četnike, međutim oni su ga predali tim zločincima koji su ga kasnije ubili. Za vrijeme Jugoslavije nitko nije smio reći da su ovaj masakr napravili četnici - istaknuo je don Vjeko Pavlinović.

U povodu 70. obljetnice Grad Vrgorac pripremio je posebnu komemoraciju u utorak 28. kolovoza, na koju su između ostalih pozvani veleposlanici Srbije i Italije, te predstavnici državnoga vrha. - Poslali smo pozive predsjedniku Ivi Josipoviću, Vladi i Saboru, kao i veleposlanicima Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine, te čelnicima Pravoslavne crkve. Nadamo se da će doći kako bismo zajednički odali počast nevinim žrtvama. No, koliko znam, do sada nitko od njih nije službeno potvrdio svoj dolazak - kazao je Nikša Roso, predsjednik Gradskog vijeća Vrgorca.

Komemorativni program je u utorak u 11.15, a prije toga u 9 sati položit će se vijenci u Dubravi, Vlaki i Dragljanima, te će se služiti sveta misa u crkvi sv. Ilije u Kozici (10 sati). Sutradan, u srijedu, sveta misa služit će se u ckrvi sv. Stjepana prvomučenika u Rašćanima (11 sati), a potom će, točno u podne, uslijediti polaganje vijenca kod Središnjeg križa na groblju sv. Stjepana, gdje su žrtve pokopane, te polaganje vijenca kod Spomenika žrtvama četničkog pokolja u Rašćanima (12.15 sati). U organizaciji lokalnih novina i MO Dragljane, u prostorijama osnovne škole novinari Branko Radonić i Igor Majstorović otvorit će u utorak u 18 sati izložbu ratnih fotografija.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:00