StoryEditorOCM
DalmacijaOPROŠTAJ U SUPETRU

Don Andro otišao u suzama: Hvala vam što smo 23 godine zajedno radili i gradili

Piše PSD.
20. kolovoza 2012. - 14:43
Župna crkva Navještenja Marijina, zajedno sa svojim dvorištem i predulazom, bila je u nedjelju pretijesna za sve one koji su željeli sudjelovati u oproštajnom misnom slavlju njihova župnika don Andre Ursića, koji nakon 23 godine župnikovanja napušta Supetar i odlazi na novu službu župnika u Pučišćima.

Riječi zahvale i poštovanja došli su iskazati brojni vjernici, ali i oni koji rijetko prelaze crkveni prag, što najbolje svjedoči da je don Andro ostavio snažan trag u svojoj župi i grada Supetru, kako na duhovnom, tako i na materijalnom planu, osobito u obnovi sakralnih objekata.

- Radostan sam što sam s vama proveo 23 godine, ali i tužan zbog odlaska jer sam mnogim vidljivim i nevidljivim nitima vezan uz župu, vjernike i grad Supetar - kazao je na početku misnog slavlja don Andro Ursić.

Za župnikovanja u Supetru don Andro Ursić je krstio 914 djece, obavio je 245 vjenčanja, vodio 450 pogreba, 808 djece pristupilo je sakramentu prve svete pričeste, a 719 mladih primilo je sakramente svete krizme. Utemeljio je župni zbor svete Cecilije i obnovi bratovštinu sv. Roka te stvorio prostorne pretpostavke i osnovao Župni muzej te galeriju umjetnina “Ostoja”.

Zahvaljujući pomoći od prijatelja iz inozemstva, osobito Austrije, te supetarskih vjernika i ljubitelja kulturne baštine, uspio je obnoviti krov župne crkve te je temeljito urediti i srediti, isto kao i župnu kuću. Rekonstruirao je orgulje i proširio kor te podigao kameni spomenik sv. Viktoru, zavjetnom zaštitniku Supetra, i Majci Tereziji, koji je otkrio američki glumac Martin Sheen. Pri završetku su i zahtjevni radovi na obnovi kampanela.

‘Nastojao sam uvijek prema svima biti iskren i pošten’

- S vama sam dijelio i radost i tugu, sreću i tjeskobu, zajedno smo radili i gradili i na tome vam, kao i na podršci koju ste mi iskazivali, iskreno zahvaljujem - kazao je u svojoj oproštajnoj propovijedi don Andro, te zaključio:

- Čovjek sam rođen od žene sa svojim manama i vrlinama, oprostite mi na mojim slabostima i greškama. Nastojao sam uvijek prema svima biti iskren i pošten...

U tom trenutku don Andro je izgubio glas, niz lice su mu krenule suze, a vjernici su ga podržali burnim pljeskom. Pod svetom misom don Andro je obavio i posljednje krštenje kao supetarski župnik, a kršten je Vito Pocrnjić. Na kraju je supetarski župnik svima udijelio svoj svećenički blagoslov i uz gitaru zapjevao pjesmu “Majko našeg Brača”, koju je sam skladao, a postala je pravi vjerski hit.

U ime grada Supetra, riječi zahvale don Andri Ursiću uputio je gradonačelnik Dinko Hržić ocijenivši suradnju grada i župe - besprijekornom. Za njega je don Andro bio duhovni pastir s karizmom, ali i vrijedni čuvar kulturne baštine. Gradonačelnik Hržić darova je don Andri umjetničku sliku na kojoj sveti Petar, zaštitnik grada, drži i bdije nad Supetrom.

Riječi zahvale, uz prigodne darove, izrekli su članovi bratovštine sv. Roka, župsko ekonomsko vijeće, časne sestre, ministranti, članovi crkvenog zbora, galerija Capra, supetarski slikar Ivan Petrović Michelangelo i drugi.

Tekst i foto: Ivica Radić

Pučišća: Oproštaj don Tonča Kusanovića

Nakon 32 godine župničke službe u Pučišćima, na prijepodnevnoj nedjeljnoj misi od vjernika se oprostio don Tonči Kusanović. Na oproštaju je sudjelovao je i generalni tajnik sinode biskupa u Rimu Nikola Eterović kojemu su Pučišća zavičajna župa.


Don Andri uručena peticija s 1580 potpisa

Marko Litović je don Andri Ursiću uručio originalnu peticiju s 1580 potpisa koja je upućena biskupu Slobodanu Štambuku sa zamolbom da ne vrši premještaj i povuče dekret o premještaju.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:32