Dalmacija Split županija

PRIJETile SCENE OD PROŠLE GODINE

Sve što je moglo letjeti i 150 vatrogasaca zaustavilo buktinju na Braču; jedna vikendica izgorjela, a dvije nagorjele

PRIJETile SCENE OD PROŠLE GODINE

FOTO: Joško Šupić / CROPIX

NAJNOVIJE

Požar lokaliziran iza 21 sat

Veliki požar koji je popodne, nešto iza 15 sati buknuo u uvali Vela Farska na južnoj strani otoka Brača, uz jake vatrogasne snage, lokaliziran je u petak navečer iza 21 sat.

Zahvaljujući prvenstveno zračnoj potpori pri gašenju u kojoj je sudjelovalo praktički sve što je moglo letjeti – tri kanadera, dva helikoptera i jedan air tractor te angažmanu 150 vatrogasaca s Brača, JVP-a Split i županijskih DVD-ova, pripadnika DIP-a iz Divulja, koji su došli s 40 vozila, vatrena stihija je stavljena pod kontrolu unatoč olujnoj buri koja je divljala tijekom popodneva i večeri.

Kako nas je izvijestio Ivan Jakšić, zapovjednik vatrogasnog područja iz DVD-a Supetar, požar se iz Vela Farske počeo brzo širiti prema Planici i pustinji Blaca. Kako doznajemo, u požaru nitko nije stradao, jedna vikendica je izgorjela, a dvije su nagorjele.

- Izgorjelo je područje od cca tri hektra šume i niskog raslinja – kazao nam je Jakšić.

U samoj Veloj Farskoj, do koje smo se teškom mukom kroz mrkli mrak jedva probijali uskim makadamom, ljudi su se uspaničili, pogotovo kad se vatra približila jednoj kući na udaljenost od samo dva metra.

Više pročitajte u subotnjem izdanju 'Slobodne Dalmacije'.

Nikolina Lulić

DUZS: kanaderi se povukli

Splitsko-dalmatinska županija

Zračne snage koje su gasile požar otvorenog prostora na području Vele Farske uvale na otoku Braču, napustile su požarište. Požar i dalje gasi oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne postrojbe. Gori trava i nisko raslinje.
Gašenje je u tijeku.

Šibensko-kninska županija

Zračne snage napustile su požarište na području Konjevrata.Požar i dalje gase lokalne vatrogasne snage. Požar su tijekom dana iz zraka gasila 3 Canadaira i 2 Air Tractora.
Opožarena je trava, nisko raslinje i borova šuma.
Gašenje je u tijeku.

Izgorjela vikendica

Jedna je vikend kuća izgorjela, a dvije su nagorjele u požaru koji je danas popodne buknuo u uvali Vela Farska, nedaleko od mjesta Blace na otoku Braču, no srećom nema ljudskih žrtava, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi.

Vatra je buknula nešto poslije 15 sati na južnoj strani otoka i zbog jake bure koja puše na tom području, vatra je u jednom momentu ugrozila i okolne kuće.

Policija još ne zna tko je vlasnik izgorjele vikendice.

Borba sa stihijom i dalje traje

Gašenje požara otvorenog prostora na području Vele Farske uvale na otoku Braču i dalje je u tijeku. Požar gasi oko 150 vatrogasaca sa 40 vozila iz 24 vatrogasne postrojbe (domicilne i kontinentalne snage).

Požar iz zraka, prema posljednjim informacijama, gase 2 Canadaira i 2 helikoptera. Gori trava i nisko raslinje. Gašenje je u tijeku.

Šibensko-kninska županija

I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora na području Konjevrata. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage sa ukupno 59 vatrogasaca i 20 vozila.

Požar su tijekom dana gasila 2 Canadaira koja su tijekom poslijepodneva napustila požarište. Zbog jačanja požara, na požarište su ponovno upućena 2 Air Tractora. Gore trava, nisko raslinje i borova šuma. Gašenje je u tijeku.Vatrena buktinja na bračkom lokalitetu Vela Farska prijetila kućama

Južno brački lokalitet Vela Farska u petak oko 15 sati, otprilike godinu dana od velikog prošlogodišnjeg požara, opet je postao epicentar vatrene stihija zbog koje su se pod punu spremu digle otočke vatrogasne snage.

Na teren je brzo pristiglo oko 50 bračkih vatrogasaca s 15 vozila, a u gašenje su odmah priskočila i dva helikoptera, te četiri kanadera. Njihov je dolazak bio prijeko nužan i zbog toga što je vatra vrlo brzo došla nadomak vikendica iz popularne turističke vale.

-Situacija je ozbiljna, fronta je velika, idemo u obranu prvih kuća. Gašenje nam otežava veliki oblak dima, nemirno more. Požar se, prema prvim spoznajama s terena širi prema Nerežišću i Milni. Scenarij je gotovo nalik na prošlogodišnji kada je zapad Brača zahvatio katastrofalan, više dnevni požar. Čekamo pojačanje s kopna – informacije su koje su nam oko 16.30 sati dali brački vatrogasci s prvih linija obrane.

Požar je, saznajemo, prilično uspaničio turiste iz vale, koji su s obližnjih plaža pohitali prema kućama. Zbog zaštite ljudskih života promptno je reagirala i policija koja je brzo nakon izbivanja požara za sva vozila, osim vatrogasnih, zatvorila dionicu ceste zapadno od Bola prema Murvici, te u nastavku Veloj Farskoj.

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ 

Prva informacija


Vatrogasno operativno središte Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) zaprimilo u 15,15 sati dojavu o požaru na području Vele Farske uvale na otoku Braču.

Požar gase lokalne vatrogasne snage, a na požarište su upućene i zračne snage.

Popodne u 15,05 sati dojavljen je i požaru na području Konjevrata, u Šibensko-kninskoj županiji. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage. Požar su iz zraka gasila dva Canadaira, no oni su napustili požarište, navodi DUZS.

H
Naslovnica Split županija