StoryEditorOCM
Dalmacijaneumorni

Kad nemaš izlaza, dovoljno je javiti se sinjskoj ‘Srmi’

Piše PSD.
23. lipnja 2012. - 20:47
Sinjska “Srma” je udruga za razvoj i jačanje civilnog društva i poboljšanje kvalitete življenja čije je osnivanje, kao prve udruge civilnog društva u gradu alkara, tijekom 2005. inicirala grupa od 13 mladih Sinjana i Cetinjana.

– Privatni prostor nam je bez naplate ustupio tadašnji sinjski poduzetnik Ivica Vidić, a Ivan Poparić, zvani Kane, donirao nam je prvo računalo, koje i danas koristimo. Kako smo bili bez novca, odlučili smo se samofinancirati pa je prva konkretna akcija bila likovna radionica za odrasle, uz naplatu – prisjeća se Snježanka Jadrijević, predsjednica “Srme” od osnutka, zadnjih godina profesionalac.

Realizirali su 30-ak većih projekata i akcija, a posebno su, kažu, ponosni na onaj vezan uz polaznike sinjskog odjeljenja škole “Juraj Bonači” kroz kojega su povezali zdravu i djecu s teškoćama u razvoju. Kao i na akciju prikupljanja odjeće i obuće za štićenike Centra za rehabilitaciju “Fra Ante Sekelez” u Vrlici, koju su proširili i na socijalno ugrožene građane Sinja. Ili “Dosta je, neću nasilje”, koju od 2006. u kontinuitetu održavaju u studenome i zahvaljujući kojoj se o nasilju sve manje šuti.

Jednako dugo razvijaju program cjeloživotnog volonterstva kod građana svih životnih dobi, primarno mladih srednjoškolskog uzrasta. U vrijeme prisilnog nerada rodilišta 2010. i 2011. godine, “Srma” je, u suradnji s liječnicima i klubom trudnica i roditelja iz Splita, organizirala uspješne tečajeve za trudnice. Sudjelovali su i u projektu potpore pripadnicima srpske nacionalne manjine na području grada Vrlike i općine Podbablje u ostvarivanju prava na obnovu i povratak.

– Naš rad prepoznala je Nacionalna zaklada civilnog društva koja nam je osigurala trogodišnju institucionalnu potporu, bez koje bismo zatvorili vrata. Do sada je kroz “Srmu” prošlo 45-50 članova. Trenutno nas je oko 20 aktivnih i još 10-ak pridruženih volontera. U početku smo sve radili na čistoj volonterskoj osnovi, a od 2007. krenuli smo s djelomičnom profesionalizacijm – kaže predsjednica Jadrijević.

Za svoj rad “Srma” osigurava izvore sredstava iz gradskog proračuna Sinja, iz proračuna Županije, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Delegacije EK u RH, privatnih i državnih tvrtki, donacija građana te od novčanih kazni po presudama Općinskog suda.

– Najveći dio novca dobivamo od financijera realizacije naših projekata. Nedavno smo uveli pravno savjetovanje za građane, krenuli smo s projektom “Mjesni odbori generatori ravnomjernog razvoja”, a već treću godinu pripremamo akciju “Ljeto je, eto, a šta sad?”, kojom smo obuhvatili 236 djece. Idemo korak po korak, bod po bod, laganim vezom – kaže predsjednica Jadrijević.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:43